Kvasný Průmysl, 2008 (roč. 54), číslo 11-12
Historické a současné odrůdy jarního ječmene, odrůdy vhodné pro "České pivo.Recenzovaný článek
Vratislav PSOTA
Kvasny Prum. 2008; 54(11-12): 326-331 | DOI: 10.18832/kp2008017
Byly studovány technologické rozdíly mezi čtyřmi soubory odrůd: (1) staré odrůdy ječmene (SO), (2) odrůdy doporučené pro výrobu "Českého piva" (CP), (3) evropské sladovnické odrůdy zařazené v listině doporučených odrůd České republiky (EU) a (4) odrůdy zařazené do pokusu EBC (EBC). SO se výrazně lišily od ostatních testovaných odrůd. Relativně podobnými se jevily soubory odrůd EU a EBC, které byly v souhrnu svých technologických vlastností odlišné od souboru odrůd CP. Soubor odrůd CP se od ostatních souborů odlišoval nižší úrovní relativního extraktu při 45 °C. Spolu se souborem SO se lišil od souborů EU a EBC nižší úrovní proteolytického rozluštění....
Monitoring reziduí fungicidů používaných v ochraně sladovnického ječmene.Recenzovaný článek
Renata MIKULÍKOVÁ, Zdeněk SVOBODA, Sylvie BĚLÁKOVÁ
Kvasny Prum. 2008; 54(11-12): 332-337 | DOI: 10.18832/kp2008018
V posledních letech se strobiluriny staly velmi významnou skupinou účinných látek používaných proti chorobám ječmene i chmele. Jsou to látky se širokým fungicidním účinkem. Vyznačují se velmi variabilními vlastnostmi, včetně spektra jejich účinnosti. Působí především preventivně, mají však i kurativní a některé i eradikativní účinnost. Všechny působí kontaktně, některé také hloubkově nebo systemicky. Vzhledem k nárůstu rozsahu použití strobilurinů v ochraně ječmene a chmele bylo nezbytné zavést sledování jejich reziduí v surovině, meziproduktech i finálním produktu.
Striktně anaerobní bakterie v pivu a pivovarském provozu.Recenzovaný článek
Dagmar MATOULKOVÁ
Kvasny Prum. 2008; 54(11-12): 338-343 | DOI: 10.18832/kp2008019
Obsah kyslíku je jedním z hlavních faktorů ovlivňujících mikrobiologickou stabilitu piva. Současným trendem ve vývoji plnicích technologií je snížení koncentrace kyslíku v hotovém pivu na minimální hodnoty. Pivo se tak stává prostředím, kde se mohou uplatnit striktně anaerobní bakterie, které pro svůj růst a množení vyžadují velmi nízký nebo nulový obsah kyslíku. Striktně anaerobní bakterie schopné kazit pivo nebo kontaminovat pivovarské kvasnice patří do rodů Pectinatus, Megasphaera, Zymophilus a Selenomonas. Ke zvyšování počtu případů kažení piva těmito mikroorganismy přispívá také stoupající produkce piv, která jsou více náchylná k mikrobiálnímu...