Kvasny Prum. 2008; 54(11-12): 326-331 | DOI: 10.18832/kp2008017

Historické a současné odrůdy jarního ječmene, odrůdy vhodné pro "České pivo.Recenzovaný článek

Vratislav PSOTA
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Sladařský ústav, Mostecká 7, 614 00 Brno

Byly studovány technologické rozdíly mezi čtyřmi soubory odrůd: (1) staré odrůdy ječmene (SO), (2) odrůdy doporučené pro výrobu "Českého piva" (CP), (3) evropské sladovnické odrůdy zařazené v listině doporučených odrůd České republiky (EU) a (4) odrůdy zařazené do pokusu EBC (EBC). SO se výrazně lišily od ostatních testovaných odrůd. Relativně podobnými se jevily soubory odrůd EU a EBC, které byly v souhrnu svých technologických vlastností odlišné od souboru odrůd CP. Soubor odrůd CP se od ostatních souborů odlišoval nižší úrovní relativního extraktu při 45 °C. Spolu se souborem SO se lišil od souborů EU a EBC nižší úrovní proteolytického rozluštění. Kvalita sladiny souborů CP a EU byla podobná, ale odlišovala se od souborů SO a EBC.

Klíčová slova: ječmen jarní, sladovnická kvalita, odrůda

Zveřejněno: 1. listopad 2008 

Reference

  1. Commission regulation EC No 1014/2008, České pivo. Official Journal of the European Union, 2008, L276/27-28.
  2. Other acts Commission, Official Journal of the European Union, 2008, C16 14-22.
  3. EBC: Results Field Trials Harvest 2006. Zoeterwoude, May 2007.
  4. EBC Analysis Committee: Analytica-EBC, Verlag Hans Carl Getränke-Fachverlag, Nürnberg, 1998.
  5. MEBAK: Brautechnische Analysenmethoden, Band I, FreisingWeihenstephan, 1997.
  6. Baxter, E. D., O'Farrell, D. D.: Use of the friabilimeter to assess homogeneity of malt. J. Inst. Brew. 89, 1983, 210-214. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Psota, V.: Committee for quality evaluation of malting barley varieties at RIBM, PLC. Kvasny Prum. 49, 2003, 73-74. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Kosař, K., Psota, V., Mikyška, A.: Barley varieties suitable for production of the Czech-type Beer. Czech J. Genet. Plant Breed. 40, 2004, 137-139. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Psota, V., Jurečka, D., Horáková, V.: Barley varieties registered in the Czech Republic in 2005. Kvasny Prum. 51, 2005, 190-194. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Psota, V., Horáková, V.: Barley varieties registered in the Czech Republic in 2007. Kvasny Prum. 53, 2007, 168-173. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Psota, V.: Commission for the evaluation of malting barley varieties Quality at the RIBM, Plc. Kvasny Prum. 54, 2008, 300. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Psota, V, Jurečka, D.: Registration of spring barley varieties in the Czech Republic in 2002. Kvasny Prum. 48, 2002, 154-159. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Psota, V., Jurečka, D.: Barley varieties registered in the Czech Republic in 2003. Kvasny Prum. 49, 2003, 142-146. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Psota, V., Kosař, K.: Malting quality index.Kvasny Prum.48, 2002, 142-148. Přejít k původnímu zdroji...