Kvasny Prum. 2008; 54(11-12): 332-337 | DOI: 10.18832/kp2008018

Monitoring reziduí fungicidů používaných v ochraně sladovnického ječmene.Recenzovaný článek

Renata MIKULÍKOVÁ, Zdeněk SVOBODA, Sylvie BĚLÁKOVÁ
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Sladařský ústav, Mostecká 7, 614 00 Brno

V posledních letech se strobiluriny staly velmi významnou skupinou účinných látek používaných proti chorobám ječmene i chmele. Jsou to látky se širokým fungicidním účinkem. Vyznačují se velmi variabilními vlastnostmi, včetně spektra jejich účinnosti. Působí především preventivně, mají však i kurativní a některé i eradikativní účinnost. Všechny působí kontaktně, některé také hloubkově nebo systemicky. Vzhledem k nárůstu rozsahu použití strobilurinů v ochraně ječmene a chmele bylo nezbytné zavést sledování jejich reziduí v surovině, meziproduktech i finálním produktu.

Klíčová slova: fungicidy, strobiluriny, GC-MSD, ječmen, slady, pivo

Zveřejněno: 1. listopad 2008 

Reference

  1. Barlett, D. W., Clough, J. M., Godwin, J. R., Hall, A. A., Hamer, M., Dobrzanski, B. P.: The strobilurin fungicides. Pest. Manag. Sci. 58, 2002, 649-662. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Balinova, A., Mladenova, R., Shtereva, D.: Solid-phase extraction on sorbents of different retention mechanisms followed by determination by gas chromatography - mass spectrometric and gas chromatography - electron capture detection of pesticide residues on crops. J. Chrom. A. 1150, 2007, 136-144. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Christensen, H. B., Granby, K.: Method validation for strobilurine fungicides in cereals and fruit. Food Addit Contam. 18, 2001, 866-874. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Farid, E. A.: Analyses of pesticides and their metabolites in foods and drinks. Tr. A.C. 20, 2001, 649-661. Přejít k původnímu zdroji...
  5. De Melo Areu, S., Correia, M., Herbert, P., Santos, L., Alves, A.: Screening of grapes and wine for azoxystrobin, kresoxim-methyl and trifloxystrobin fungicides by HPLC with diode array detection. Food Addit. Contam. 22, 2005, 549-556. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Cabras, P., Angioni, A., Garau, V. L., Parisi, F. M., Brandolini, V.: Gas chromatographic determination of azoxystrobin, fluazinam, kresoxim-methyl, mepanipyrim, and tetraconazole in grapes, must, and wine. J. AOAC Int. 81, 1998, 1185-1189. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Navalen, A., Prieto, A., Araujo, L., Vílchez, J. L.: Determination of pyrimethanil and kresoxim-methyl in green groceries by headspace solid-phase microextraction and gas chromatography-mass spectrometry. J. Chrom. A. 975, 2002, 355-360. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Cabras, P., Angioni, A., Garau, V. L., Minelli, E. V.: Gas chromatographic determination of cyprodinil, fludioxonil, pyrimethanil, and tebuconazole in grapes, must, and wine. J. AOAC Int. 80, 1997, 867-870. Přejít k původnímu zdroji...