Kvasný Průmysl, 1976 (roč. 22), číslo 5


Nealkoholické pivo Pito.Recenzovaný článek

J. CUŘÍN

Kvasny Prum. 1976; 22(5): 99-102 | DOI: 10.18832/kp1976017  

Cílem vývoje a výroby nealkoholického piva Pito bylo vyplnit mezeru, vytvořenou v pivovarském i v nápojovém sortimentu striktním zákonným zákazem konzumace klasického piva řidiči motorových vozidel a pracovníky na dalších exponovaných úsecích. Technologie piva Pito je založena na principu přerušeného kvašení a vychází z klasických pivovarských surovin a z klasické technologie. Senzorickým charakterem leží pivo Pito mezi pivy světlými a tmavými. Jde o nápoj určený pro konzumenty piva v období, na něž se vztahuje striktní zákaz konzumace klasického piva a dále pro pracovníky v horkých provozech. Podle posudků soudních znalců...

Látková bilance při jednorázové kultivaci Candida utilis na syntetickém etanolu.Recenzovaný článek

M. RUT, L. ADÁMEK, F. ŠTROS, K. PECKA

Kvasny Prum. 1976; 22(5): 111-114 | DOI: 10.18832/kp1976018  

Bylo zjištěno, že při syntéze kvasničné biomasy z etanolu se v jednorázové kultivaci mění způsob využití substrátu. V logaritmické fázi se zvyšuje specifická spotřeba kyslíku a respirační kvocient a snižuje se výtěžnost. Při kultivaci se hromadí jako meziprodukt oxidace kyselina octová, která může nad jistou hranici nepříznivě ovlivňovat základní veličiny, z nichž se vychází při sestavování látkové bilance procesu. Byla sestavena stechiometrická rovnice pro začátek procesu, kdy při nízké spotřebě kyslíku je substrát využíván efektivněji a pro konec procesu, kdy nahromaděná kyselina octová ovlivňuje syntézu kvasničné hmoty a zvyšuje...