Kvasny Prum. 2001; 47(4): 94-97 | DOI: 10.18832/kp2001007

Ozdravený žatecký chmel.Recenzovaný článek

I. ONODA, F. KROUPA, B. MAREŠ

Provedením srovnávacích zkoušek byla v provozních podmínkách ověřena kvalita dodaného ozdraveného ŽPČ jako senzoricky rovnocenné suroviny. Zkoumaný materiál svým obsahem alfa-hořkých kyselin (5,38 hm % v suš. metodou HPLC) vysoce předčí souběžně nakupované chmele (průměr sklizně - 3,5 hm % v suš. metodou HPLC) při velmi podobném obsahu silic. Svařování ozdraveného chmele má pro pěstitele i pivovary významný ekonomický přínos. Pěstování ozdraveného ŽPČ přináší o 15-20% vyšší výnos, naproti tomu jeho svařování vede ke snížení nákladů na chmelení min. o 30 %. Zkušenosti, získané při použití ozdraveného chmele pro výrobu výčepních (10%) piv budou dále využity v dalších testech při výrobě ležáku (12%) Budějovický Budvar

Klíčová slova: chmel, Žatecký poloraný červeňák, pivo

Zveřejněno: 1. duben 2001