Kvasný Průmysl, 2001 (roč. 47), číslo 4


Ozdravený žatecký chmel.Recenzovaný článek

I. ONODA, F. KROUPA, B. MAREŠ

Kvasny Prum. 2001; 47(4): 94-97 | DOI: 10.18832/kp2001007  

Provedením srovnávacích zkoušek byla v provozních podmínkách ověřena kvalita dodaného ozdraveného ŽPČ jako senzoricky rovnocenné suroviny. Zkoumaný materiál svým obsahem alfa-hořkých kyselin (5,38 hm % v suš. metodou HPLC) vysoce předčí souběžně nakupované chmele (průměr sklizně - 3,5 hm % v suš. metodou HPLC) při velmi podobném obsahu silic. Svařování ozdraveného chmele má pro pěstitele i pivovary významný ekonomický přínos. Pěstování ozdraveného ŽPČ přináší o 15-20% vyšší výnos, naproti tomu jeho svařování vede ke snížení nákladů na chmelení min. o 30 %. Zkušenosti, získané při použití ozdraveného chmele pro výrobu výčepních (10%)...

Využitie "crossflow" mikrofiltrácie v pivovarníctve.Recenzovaný článek

S.G. BUGAN, D. ŠMOGROVIČOVÁ, Z. DÖMÉNY, J. STOPKA, Š SCHLOSSER

Kvasny Prum. 2001; 47(4): 97-101 | DOI: 10.18832/kp2001008  

Získavanie zvyškového piva z použitých kvasiniek filtráciou keramickými membránami je súčasťou prevádzkovej technológie dnešného moderného pivovarníctva. Keramické membrány vyrobené z vysoko čistého alfa-oxidu hlinitého preukázali vhodnosť a spoľahlivosť. Membránovou filtráciou sa dá produkovať číre pivo bez buniek kvasiniek a baktérií. Nehrozí tu nebezpečenstvo rozbitia buniek, takže nenarastá množstvo mastných kyselín ani proteázová aktivita. Modulárny design filtračných prevádzok poskytuje pre akúkoľvek veľkosť pivovaru a neskoršie zvýšenie kapacity. Zvlášť pre pivovary so zvyšujúcou sa kapacitou má zariadenie CMF výhodu...

Kontrola oxidace v moderním pivovaru (část 1).Recenzovaný článek

J. VANDENBUSSCHE, L. MOJDL

Kvasny Prum. 2001; 47(4): 101-103 | DOI: 10.18832/kp2001009  

Belgická firma Meura spolu se svým výzkumným oddělením Meura Technologies studovala vliv kyslíku během mletí sladu, rmutovacího procesu, scezování vyslazování ve sladinovém filtru a průběhu hlavního kvašení na senzorické vlastnosti piva. Během těchto zkoušek se prokázalo, že přítomnost kyslíku během rmutování a provzdušňování mladiny negativně ovlivňuje chuť vyrobeného piva, které během skladování dostává lepenkovou, oxidační příchuť. Proto firma Meura vyvinula zvláštní způsob mletí sladu v diskovém dispergátoru při vyloučení přítomnosti kyslíku. Další novou metodou, vyvinutou firmou Meura, je prokysličování kvasnic ve zvláštním membránovém preoxygenátoru...