Kvasný Průmysl, 2007 (roč. 53), číslo 6
Vybrané sladovnické parametry nových přírůstků z kolekce genetických zdrojů jarního ječmene.Recenzovaný článek
Josef PROKEŠ, Kateřina VACULOVÁ, Jarmila MILOTOVÁ
Kvasny Prum. 2007; 53(6): 162-167 | DOI: 10.18832/kp2007007
Příspěvek hodnotí vybrané parametry zrna a sladu nových přírůstků z Kolekce genetických zdrojů jarního ječmene, vedené v Zemědělském výzkumném ústavu Kroměříž, s.r.o. v letech 2003-2005. Výsledky hodnocení 113 odrůd z diferencovaných regionů původu potvrdily nejvyšší sladovnickou jakost souboru odrůd ze západní a střední Evropy, se zaměřením na selekci materiálů s vysokým obsahem zkvasitelných látek. Rovněž poukázaly na pokrok ve šlechtění sladovnických ječmenů, dosažený v zemích severní Evropy (Švédsko a Dánsko). Některé české odrůdy, speciálně šlechtěné pro využití k výrobě tzv. českého typu piva, se vyznačovaly nižšími hodnotami dosažitelného stupně...
Odrůdy ječmene registrované v České republice v roce 2007.Recenzovaný článek
Vratislav PSOTA, Vladimíra HORÁKOVÁ
Kvasny Prum. 2007; 53(6): 168-173 | DOI: 10.18832/kp2007008
V České republice byly v roce 2007 registrovány sladovnické odrůdy jarního ječmene Aksamit, Beatrix, Blaník, Poet, Spilka a Westminster. Odrůdy Aksamit a Blaník poskytovaly slady s velmi dobrým obsahem extraktu (82,7 %, 82,9 %), pro sníženou aktivitu proteolytických enzymů byly zařazeny mezi odrůdy vhodné pro výrobu českého piva. Odrůdy Poet a Westminster poskytovaly slady s vysokým obsahem extraktu (83,6 %, 84,1 %) a silnou aktivitou všech tří sledovaných skupin enzymů. Odrůdy Beatrix a Spilka poskytovaly slady s velmi dobrou úrovní extraktivnosti (82,2 %, 82,7 %) a nadprůměrnou až vynikající enzymatickou aktivitou. Dále bylo registrováno šest nesladovnických...
Technologická opatření pro zvýšení hodnoty relativního extraktu v pivovaru Velké Březno skupiny Drinks Union.Recenzovaný článek
Jindřich CHEJN, Milan ZAJPT
Kvasny Prum. 2007; 53(6): 174-178 | DOI: 10.18832/kp2007009
V článku jsou zhodnoceny technologické momenty výroby sladu ve vztahu k hodnotě relativního extraktu v konkrétních podmínkách pivovaru Velké Březno, patřícího do pivovarské skupiny Drinks Union. Během kampaně 2005/2006 bylo vyzkoušeno několik způsobů sladování zaměřených na zvýšení stupně rozluštění za předpokladu, že tím dojde ke zvýšení hodnot relativního extraktu. Tento předpoklad byl potvrzen. Ke zvýšení hodnoty relativního extraktu přispělo zvýšení stupně domočení a zvýšení intenzity provzdušnění během klíčení a máčení. Požadovaných hodnot relativního extraktu bylo dosaženo pouze při současném použití uvedených technologických momentů a delší...
Fenologie jarního ječmene.Nerecenzovaný článek
J. DAVID REITSCHLÄGER
Kvasny Prum. 2007; 53(6): 178-180 | DOI: 10.18832/kp2007010
Fenologie je vědní obor, který zkoumá vzájemný vztah mezi klimatem a počasím a mezi každoročně se opakujícím vývojem živých organismů, které procházejí jasně vymezenými etapami, tzv. fenologickými fázemi. Na území České republiky mají fenologická pozorování dlouhou tradici. Tento článek posuzuje pozorování pěti vybraných fází jarního ječmene - setí, vzcházení, druhé kolénko, metání a plná zralost - které byly sledovány v období 1985-2003 na pěti stanovištích reprezentujících různé podmínky, ve kterých se ječmen pěstuje. Tyto fázích mají tendenci nastupovat dříve, ale vegetační období má tendenci být delší.
Ideotyp jarního ječmene sladovnického z konce 20. století.Nerecenzovaný článek
Ing. František RŮŽIČKA CSc.
Kvasny Prum. 2007; 53(6): 190-191 | DOI: 10.18832/kp2007011
Je popsán ideotyp jarního ječmene sladovnického, podle návrhu československých šlechtitelů poslední čtvrtiny 20. století. Návrh ideotypu ječmene vznikl na základě požadavku Ministerstva zemědělství a výživy. Vycházel ze stavu šlechtění v závislosti na budoucím intenzivním využíváním ječmene pro vysoké výnosy zrna a sladařskou kvalitu. Požadavky na sladovnickou kvalitu jsou uvedeny v přiložené tabulce.