Kvasny Prum. 2007; 53(6): 162-167 | DOI: 10.18832/kp2007007

Vybrané sladovnické parametry nových přírůstků z kolekce genetických zdrojů jarního ječmene.Recenzovaný článek

Josef PROKEŠ, Kateřina VACULOVÁ, Jarmila MILOTOVÁ
1 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský Praha, a. s., Sladařský ústav, Mostecká 7, 614 00 Brno
2 Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s. r. o. a Agrotest fyto, s. r. o., Havlíčkova 2787, 767 01 Kroměříž

Příspěvek hodnotí vybrané parametry zrna a sladu nových přírůstků z Kolekce genetických zdrojů jarního ječmene, vedené v Zemědělském výzkumném ústavu Kroměříž, s.r.o. v letech 2003-2005. Výsledky hodnocení 113 odrůd z diferencovaných regionů původu potvrdily nejvyšší sladovnickou jakost souboru odrůd ze západní a střední Evropy, se zaměřením na selekci materiálů s vysokým obsahem zkvasitelných látek. Rovněž poukázaly na pokrok ve šlechtění sladovnických ječmenů, dosažený v zemích severní Evropy (Švédsko a Dánsko). Některé české odrůdy, speciálně šlechtěné pro využití k výrobě tzv. českého typu piva, se vyznačovaly nižšími hodnotami dosažitelného stupně prokvašení. Zařazení odrůd s odlišným typem pluchatosti zrna a řadovosti klasu se odrazilo ve vysoké variabilitě ukazatelů modifikace zrna, barvy sladu i zákalu sladiny. Významné diference v hodnotách friability a beta-glukanů ve sladu byly zjištěny mezi pluchatými a bezpluchými odrůdami, nejvyšší hodnoty zákalu sladiny i barvy sladu byly naměřeny u německé bezpluché odrůdy Lawina. Pro naše pěstební podmínky se jako nejméně vhodné jevily odrůdy z východní Evropy (především Ruska a Lotyšska), které kromě vyššího obsahu škrobu nevynikaly žádnými požadovanými sladařskými parametry ani hospodářsky významnými vlastnostmi.

Klíčová slova: jarní ječmen, genetické zdroje, odrůdy, sladování, sladovnické parametry

Zveřejněno: 1. červen 2007 

Reference

  1. Milotová, J., Prokeš, J., Vaculová, K.: Sladovnický potenciál nových genetických zdrojů kolekce jarního ječmene, Kvasny Prum. 53, 2007, 3. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Analytica EBC - Verlag Hans Carl, Getränke - Fachverlag, Nürnberg, 1998, BRD.
  3. Basařová, G. et al: Pivovarsko-sladařská analytika, Merkanta, Praha 1992.
  4. Robinson, D. L., Mann, A. D., Digby, P. G. N.: REML - Analysis of large data sets with two or more sources of variation by residual maximum likelihood. Biomathematics & Statistics Scotland, The University of Edinburgh, 1995.
  5. Kosař, K., Procházka, S. a kol.: Technologie výroby sladu a piva, VÚPS, Praha, 2000, ISBN 80-902658-6-3.
  6. Vaculová, K., Psota, V.: Variabilita sladovnické kvality nových linií bezpluchého ječmene. Kvasny Prum. 50, 2004, 169-173.
  7. Prokeš, J.: Velikost částic a zákal sladiny. Závěrečná zpráva, VÚPS, Sladařský ústav Brno, 1997.
  8. Prokeš, J.: Velikost částic a zákal sladiny. Závěrečná zpráva, VÚPS, Sladařský ústav Brno, 1999.
  9. Silberhumer, H.: Mitteilungen Versuchsst. F.d. Gärungsgew. In Wien, 1990, 9/10, 100.
  10. Wackerbauer, K., Zufall, C.: Brauwelt 136, 1996(30), 1404.
  11. Stejskalová, Z., Hřivna, L.: Vliv odrůdy ječmene na kvalitu karamelového sladu. Mendelnet 2006, MZLU v Brně.