Kvasný Průmysl, 2014 (roč. 60), číslo 3


Praktické zkušenosti se zavedením stabilizace piva v provozu..Recenzovaný článek

Blanka KOTLÍKOVÁ, Petr GABRIEL, Jaromír FIALA, Lukáš JELÍNEK, Marcel KARABÍN, Petr SLADKÝ, Pavel DOSTÁLEK

Kvasny Prum. 2014; 60(3): 46-51 | DOI: 10.18832/kp2014005  

Stabilizace piva znamená použití různých stabilizačních prostředků k dosažení požadované trvanlivosti, na kterou jsou v současnosti kladeny stále vyšší nároky. Cílem příspěvku je doporučit vhodný způsob zavedení stabilizace v provozu na základě výsledků získaných porovnáním adsorpčních účinků několika stabilizačních přípravků v laboratorním měřítku. Po vyhodnocení výsledků laboratorních zkoušek byly vybrány dva stabilizační prostředky, které svými vlastnostmi nejlépe vyhovovaly požadavkům pivovaru. Adsorbenty byly následně aplikovány v provozu a jimi ošetřené vzorky piv byly testovány titračními a šokovacími testy. Výsledky byly použity pro předpověď...

Analýza výsledků integrované prevence a omezování znečištění v zařízeních pivovarů a sladoven a návrh BREF a BAT technologií.Recenzovaný článek

Ctibor PERLÍN, Karel SVOBODA, Ladislav CHLÁDEK, Jiří CELBA

Kvasny Prum. 2014; 60(3): 52-56 | DOI: 10.18832/kp2014006  

Je uvedena metodika a popsány výsledky zpracování žádostí o integrované povolení a následných Rozhodnutí příslušných krajských úřadu pro zařízení pivovarsko - sladařského oboru. Na základě těchto podkladů byl navržen referenční dokument (BREF) k nejlepším dostupným technikám oboru. Vedle hodnot zdrojů emisí a jejich limitů je uvedena spotřeba tepelné a elektrické energie při výrobě piva a sladu a také proveden propočet celkové spotřebované energie na jednotku produkce; podobně byla zhodnocena i spotřeba vody jako základ pro posuzování BAT shodných technologií.

Stavebně technologický průzkum sladovnické pece ve vrchnostenském pivovaru Žďár nad Sázavou.Recenzovaný článek

Libor DOLEŽAL, Milan STAREC

Kvasny Prum. 2014; 60(3): 57-62 | DOI: 10.18832/kp2014007  

Vrchnostenský pivovar se sladovnou ve Žďáru nad Sázavou ukončil svou činnost roku 1924. Objekty pivovaru se mimo varny dochovaly do dnešních dnů. Kolem roku 1847 byl na sladovně vystavěn horizontální vzdušný hvozd jako přechodový typ sladovnické pece mezi klasickým kouřovým valachem a vzdušným vertikálním hvozdem tzv. anglického typu. Tento hvozd velmi atypicky umístěný v 2. NP se v téměř nezměněné podobě dochoval do dnešních dnů. Detailní průzkum sladovnické pece by měl být podkladem pro vyzdvižení významu, zachování a konzervace této technické památky v rámci nové rekonstrukce areálu zámku ve Žďáru nad Sázavou.