Kvasný Průmysl, 2002 (roč. 48), číslo 5
Moderní metody hodnocení výsledků senzorické analýzy.Recenzovaný článek
P. ČEJKA, V. KELLNER, J. ČULÍK, T. HORÁK, M. JURKOVÁ
Kvasny Prum. 2002; 48(5): 114-119 | DOI: 10.18832/kp2002009
Jednou z nejdůležitějších vlastností kvality piva je jeho organoleptický charakter. Ten se většinou posuzuje formou ochutnání piva degustační komisí. Ukazuje se však, že běžný způsob hodnocení výsledků senzorické analýzy, jak se prakticky provádí, je nedostatečný. Zavedení osobních počítačů do praxe umožňuje v současné době zpracovávat výsledky moderními metodami s cílem vytěžit z nich maximum informací. Cílem přednášky je ukázat, jak odhalit tajemství ukryté ve výsledcích dat senzorické analýzy. S využitím jednoduchých statistických metod je možné posuzovat a porovnávat nejen piva, ale také hodnotit schopnosti a práci degustátorů....
Nový typ míchadla pro rmutovystírací káď.Recenzovaný článek
I. SENGE
Kvasny Prum. 2002; 48(5): 120-121 | DOI: 10.18832/kp2002010
Firma A. ZIEMANN vyvinula nový typ vysokovýkonného míchadla pro rmutovystírací káď, které splňuje dva na první pohled protichůdné požadavky na intenzivní a šetrné promíchání celého obsahu míchané nádoby i při nízké frekvenci otáčení míchadla. Je uveden příklad stanovení optimální frekvence otáčení během jednotlivých technologických operací při výrobě mladiny.