Kvasny Prum. 2002; 48(5): 114-119 | DOI: 10.18832/kp2002009

Moderní metody hodnocení výsledků senzorické analýzy.Recenzovaný článek

P. ČEJKA, V. KELLNER, J. ČULÍK, T. HORÁK, M. JURKOVÁ

Jednou z nejdůležitějších vlastností kvality piva je jeho organoleptický charakter. Ten se většinou posuzuje formou ochutnání piva degustační komisí. Ukazuje se však, že běžný způsob hodnocení výsledků senzorické analýzy, jak se prakticky provádí, je nedostatečný. Zavedení osobních počítačů do praxe umožňuje v současné době zpracovávat výsledky moderními metodami s cílem vytěžit z nich maximum informací.  Cílem přednášky je ukázat, jak odhalit tajemství ukryté ve výsledcích dat senzorické analýzy. S využitím jednoduchých statistických metod je možné posuzovat a porovnávat nejen piva, ale také hodnotit schopnosti a práci degustátorů. Ze získaných výsledků lze rovněž učinit závěry, jak do budoucna zlepšit práci degustační komise.

Klíčová slova: senzorická analýza, senzorické testy, pivo, statistické metody

Zveřejněno: 1. květen 2002