Kvasny Prum. 2013; 59(10-11): 321-323 | DOI: 10.18832/kp2013035

Pivo a celiakie.Recenzovaný článek

Renata MIKULÍKOVÁ, Zdeněk SVOBODA, Karolína BENEŠOVÁ, Sylvie BĚLÁKOVÁ
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Sladařský ústav Brno, Česká republika

Celiakie je celoživotní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku . Jedinou terapií je vyloučení lepku z potravy . Základem bezlepkové diety je naprosté vyloučení pšenice, žita, ječmene, ovsa a výrobků z nich . Za účelem vhodnosti konzumace piva pro celiaky byla analyzována piva z obchodní sítě metodou ELISA . Bylo analyzováno 33 vzorků českých a zahraničních piv, obsahy gliadinu se pohybovaly od <5,0 do 1335,5 mg/l .

Klíčová slova: celiakie, gliadin, ELISA, pivo

Vloženo: 10. červen 2013; Přijato: 6. září 2013; Zveřejněno: 1. říjen 2013 

Reference

  1. Velíšek, J., 2002: Chemie potravin 3. OASSIS, Tábor. ISBN 80-86659-03-8
  2. Klener, P. et al., 2011: Vnitřní lékařství. Galén, Praha. ISBN 9788072627059
  3. Molina-Delgado, M.A., Aguilar-Caballos, M.P., Gómez-Hens, A., 2011: Usefulness of gold nanoparticles as labels for the determination of gliadins by immunoaffinity chromatography with light scattering detection. Talanta, 85: 2391-2396 Přejít k původnímu zdroji...
  4. Guerdrum, L.J., Bamforth, C.W., 2011: Levels of gliadin in commercial beers. Food Chemistry, 129: 1783-1784 Přejít k původnímu zdroji...
  5. Picariello, G., Bonomi, F., Iametti, S., Rasmussen, P., Pepe, C., Lilla, S., Ferranti, P., 2011: Proteomic and peptidomic characterisation of beer: Immunological and technological implications. Food Chemistry, 124: 1718-1726 Přejít k původnímu zdroji...
  6. Hulín, P., Dostálek, P., Hochel, I., 2008: Methods for determination of gluten proteins in foods. Chem. Listy, 102: 327-337.
  7. Dostálek, P., Hochel, I., Méndez, E., Hernando, A., Gabrovská, D. 2006: Immunochemical determination of gluten in malts and beers. Food Addit. Contam. 23: 1074-1078. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Nařízení komise (ES) č. 41/2009 ze dne 20. ledna 2009 o složení a označování potravin vhodných pro osoby s nesnášenlivostí lepku: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=O-J:L:2009:016:0003:0005:CS:PDF (staženo 25. 1. 2013)
  9. Codex Alimentarius, Codex standard for foods for special dietary use persons intolerant to gluten, Codex stan 118-1979: http://www.codexalimentarius.org/download/standards/291/cxs_118e.pdf (staženo 25.1.2013)
  10. Dostálek, P., Dvořák, J., Hulín, P., 2010: Alergeny v pivu. Kvasny Prum 56: 105-108. ISSN 0023-5830. Přejít k původnímu zdroji...