Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2001; 47(4): 101-103 | DOI: 10.18832/kp2001009
Belgická firma Meura spolu se svým výzkumným oddělením Meura Technologies studovala vliv kyslíku během mletí sladu, rmutovacího procesu, scezování vyslazování ve sladinovém filtru a průběhu hlavního kvašení na senzorické vlastnosti piva. Během těchto zkoušek se prokázalo, že přítomnost kyslíku během rmutování a provzdušňování mladiny negativně ovlivňuje chuť vyrobeného piva, které během skladování dostává lepenkovou, oxidační příchuť. Proto firma Meura vyvinula zvláštní způsob mletí sladu v diskovém dispergátoru při vyloučení přítomnosti kyslíku. Další novou metodou, vyvinutou firmou Meura, je prokysličování kvasnic ve zvláštním membránovém preoxygenátoru (čistým kyslíkem) místo běžného provzdušňování mladiny.
Zveřejněno: 1. duben 2001