Kvasný Průmysl, 2000 (roč. 46), číslo 12
Využití umělé inteligence pro zvýšení produktivity scezovacího procesu (část 1).Recenzovaný článek
F. MIROLL, H. J. MENGER, G. LILLICH, P. BLESSING, N. WAGNER
Kvasny Prum. 2000; 46(12): 347-349 | DOI: 10.18832/kp2000028
Firma Ziemann a technická univerzita Heilbronn/Německo vyvinuly řídící systém Neuro-Fuzzy-Controller pro kontrolu procesu scezování a vyslazování, který umožňuje získat optimální výsledky i při kolísavé kvalitě vstupních surovin. Tento řídící systém průběžným vyhodnocením získaných parametrů a jejich následnou regulací podstatně zkracuje dobu trvání procesu při zachování čirosti. Aplikací tohoto řídícího systému lze podstatně zvýšit počet cyklů scezovací kádě. Další předností řídícího systému Neuro-Fuzzy-Controller je jeho velmi snadná integrita do stávajících řídících systémů scezovacích kádí bez dalších stavebních investic.
Zdravotně významné látky v ječmeni a pivu.Recenzovaný článek
J. PRÝMA, P. HAVLOVÁ, J. ŠUSTA, R. MIKULÍKOVÁ, J. EHRENBERGEROVÁ, R. NĚMEC
Kvasny Prum. 2000; 46(12): 350-353 | DOI: 10.18832/kp2000029
Neustále se zvyšující péče o zdraví vede ke zvýšenému zájmu o potraviny zdravé výživy. Potraviny a potravinové suroviny jsou hodnoceny kromě jiných hledisek podle toho, zda a kolik obsahují nutričně cenných látek. Ječmen, sled sledový extrakt a pivo jsou zdrojem řady chemických sloučenin, o jejich pozitivním působení na lidský organizmus není pochyb - jedná se zejména o látky s antioxidačními účinky a některé formy dietetické vlákniny. VÚPS, a.s se na pracovišti Sladařského ústavu Brno zabývá ve spolupráci s /stavem pěstování a šlechtění rostlin MZLU Brno stanovením obsahu tokolů a beta-glukanů v obilkách ječmene v závislosti na odrůdových...