Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2018; 64(4): 185-188 | DOI: 10.18832/kp201821
Cílem práce bylo navrhnout metodiku identifikace příčiny přípachu balené pramenité vody. Nejdříve byla provedena senzorická analýza a necílený screening přítomných těkavých látek metodou plynové chromatografie s hmotnostním a olfaktometrickým detektorem. Pro následující cílenou analýzu byla zvolena metoda výběru charakteristických iontů zaměřená na kvantifikaci vytipovaných senzoricky aktivních látek. Z těchto látek byl za původce přípachu označen 2,4-dekadienal, produkt oxidace mastných kyselin vznikající například při smažení, který může difundovat přes obal do výrobku. Koncentrace 2,4-dekadienalu se ve 3 analyzovaných vzorcích pohybovaly od <0,15 µg/l do 3,1 µg/l. Jelikož práh detekce vůně této látky je 1 µg/l, existuje riziko, že nevhodné podmínky skladování sníží smyslovou kvalitu balené vody.
Vloženo: 7. duben 2018; Přijato: 5. červen 2018; Zveřejněno: 15. srpen 2018