Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2018; 64(4): 161-166 | DOI: 10.18832/kp201824
Řád Enterobacterales obsahuje 7 čeledí s více než 40 bakteriálními rody, které jsou izolovány z rozmanitých typů prostředí. V pivovarském provoze se vyskytují zejména zástupci rodů Shimwellia, Obesumbacterium, Rahnella, Citrobacter, Klebsiella, Raoultella, Serratia a Enterobacter. Schopnost těchto bakterií růst a množit se v hotovém pivu je minimální, vyskytují se zejména jako kontaminace kvasnic. Jejich škodlivost spočívá v produkci senzoricky nežádoucích látek (např. dimethylsulfidu, diacetylu, acetoinu) na začátku hlavního kvašení a jejich přechodu do hotového piva. Některé druhy se podílí na tvorbě zdraví škodlivých N-nitrosaminů. V publikaci je uveden přehled základních morfologických a fysiologických vlastností těchto bakterií a je popsán jejich význam z hlediska škodlivosti v procesu výroby piva.
Vloženo: 2. červen 2018; Přijato: 26. červen 2018; Zveřejněno: 15. srpen 2018