Kvasny Prum. 2016; 62(1): 9-14 | DOI: 10.18832/kp2016002

Technický a vědecký pokrok českého pivovarství v evropských souvislostech 19. stoletíRecenzovaný článek

Michal HORÁČEK
Ústav hospodářských a sociálních dějin, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze, nám. Jana Palacha 2, 116 38 Praha / Institute of Economic and Social History, Faculty of Arts, Charles University in Prague, nám. Jana Palacha 2, 116 38 Praha, Czech Republic
michal.roubik@seznam.cz
Recenzovaný článek / Reviewed Paper

Příspěvek se zabývá proměnou českého pivovarství v 19. století z pohledu techniky, vědy a technologie, zasazené do širších evropských souvislostí. V porovnání vývoje pivovarství v Českých zemích a dalších zemí primárně západní Evropy jsou hledány styčné body, ale zároveň si příspěvek všímá i odlišností a samostatných vývojových cest. Zároveň si všímá tendencí v předávání zkušeností, přebírání objevů apod. a jejich užití v praxi. V příspěvku je tak popsána role českého pivovarství jako pevné součásti evropského pivovarství v 19. století projevující se nejen jeho obdobným vývojem jako v ostatních zemích, ale i oboustranným provázáním technického a vědeckého pokroku a předáváním zkušeností ve vývoji pivovarské technologie.

Klíčová slova: pivovarství, vývoj, technologie, dějiny, věda, technika, České země, Evropa

Vloženo: 14. říjen 2015; Přijato: 30. listopad 2015; Zveřejněno: 29. leden 2016 

Reference

  1. Anderson, R., 2005: The Transformation of Brewing: An Overview of Three Centuries of Science and Practice. Brewery History. 121: 5-24.
  2. Anderson, R., 2006: The Sword and the Armour: science and practice in the brewing industry 1837-1914. Brewery History. 123: 55-83.
  3. Anonym, 1880: Pivovarství v Norvéžsku a Švédsku. Kvas VIII., č. 4: 99.
  4. Anonym, 1881: Pivovarství v Bavorsku r. 1880. Kvas IX., č. 14: 311.
  5. Anonym, 1898: Arcivévodský pivovar v Benešově. Kvas XXVI., č. 3: 65-69.
  6. Basařová, G., 2005: Profesor pražské techniky Carl Joseph Napoleon Balling (1805-1868). Kvasny Prum. 51 (4): 130-135. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Basařová, G., Šavel, J., Basař, P., Lejsek, T., 2010: Pivovarství: Teorie a praxe výroby piva. VŠCHT v Praze. ISBN 978-80-7080-734-7.
  8. Basařová, G., Basař, P., Hlaváček, I., Hlaváček, J., 2011: České pivo. Brain team, Praha. ISBN 978-80-87109-25-0.
  9. Bělohoubek, A., 1875: Několik slov o stavbě a zařizování pivovarův. František Řivnáč, Praha.
  10. Bělohoubek, A., 1877: O vrchním kvašení mladinek pivních. František Řivnáč, Praha.
  11. Bělohoubek, A., 1885: O vlivu droždí v jakost piva a o významu čistých kvasnic pro pivovary českomoravské. Antonín Bělohoubek, Praha.
  12. Bielenberg, A., 1998: The Irish Brewing Industry and The Rise of Guiness 1790-1924. In: Gourvish, T. R., Wilson, R. G., 1998: The Dynamic of The International Brewing Industry Since 1800. Routledge, London: 105-109. ISBN: 9780415147057 
  13. Bílek, V. et al., 1954: Technologie sladu a piva. Díl II.: Výroba piva a strojní zařízení pivovarů, pomocné úkony. Praha.
  14. Boje, P., Johansen, H. Ch.: The Danish Brewing Industry after 1880. Gourvish T. R., Wilson R. G., 1998: The Dynamic of The International Brewing Industry Since 1800. Routledge, London: 59-65. ISBN: 9780415147057 
  15. Brabec, E., 1880: Pivovarský průmysl ve Švýcarsku. Kvas VIII., č. 14: 337-338.
  16. Deutscher Brauer-bund [online] http://www.brauer-bund.de/index.php?id=19&ageverify=16&PHPSESSID=07c667ca763dcbb16546a9302ab4ba7b [cit. 2014-12-20]
  17. Donnachie, I., 1979: A history of Brewing industry in Scotland. John Donald, Edinburgh.
  18. Eßlinger, H. M. et al., 2009: Handbook of Brewing, Processes, Technology, Markets. WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim. ISBN 978-3-527-31674-8.
  19. Chodounský, F., 1886: Několik listů o pivě a pivovarství. Výstavní výbor oboru pivovarnického, František Chodounský, Praha.
  20. Chodounský, F., 1891: Příspěvek k dějinám českého pivovarství. Výstavní výbor oboru pivovarnického, Praha.
  21. Chodounský, F., 1905: Pivovarství, I. veřejná odborná sladovnická škola, Praha.
  22. Hansen, E. C., 1881: Výzkumy v oboru fysiologie a morfologie alkoholických kvasiv. Kvas XI., č. 20-24: 447-448, 472-474, 497-499, 521,-526, 546-548.
  23. Hlušičková, H. et al., 2002: Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku I. díl. Libri, Praha. ISBN 978-80-7277-043-4.
  24. Horsney, I. S., 2003: A history of beer and brewing. Royal Society of Chemistry, Cambridge. ISBN 0-85404-630-5
  25. Hruška, L., 2013: Pivovarství 1869-1914. Žízeň nebo vlastenectví? Ph.D. thesis, Univerzita Karlova v Praze.
  26. Jákl, P., 2004: Encyklopedie pivovarů Čech, Moravy a Slezska, I. díl Střední Čechy. Libri, Praha. ISBN 978-80-7277-226-0.
  27. Jákl, P., 2010: Encyklopedie pivovarů Čech, Moravy a Slezska, II. díl Jižní Čechy. Libri, Praha. ISBN 978-80-7277-227-8.
  28. Jílek, F., 1985: Studie o technice v českých zemích 1800-1918 III., NTM v Praze.
  29. Jílek, F., 1986: Studie o technice v českých zemích 1800-1918 IV., NTM v Praze.
  30. Jílek, F., 1995: Studie o technice v českých zemích 1918-1945 VI., NTM v Praze.
  31. Mezger, J. J., 1874: Pivovarství v Anglii. Kvas II., č. 9: 174-176.
  32. Mezger, J. J., 1874: Pivovarství v Anglii. Kvas II, č. 10: 191-195.
  33. Píša, R., 2008: Pivovary a sladovny, katalog cenných papírů. Das media, Praha. ISBN 978-80-904178-0-9.
  34. Polák, M., 2003: Pražské pivovary a pivovárky. Libri, Praha. ISBN 978-80-7277-193-0.
  35. Starec, M., 2011: Pivovarská historie Moravské Ostravy. 1.-4. část. Kvasny Prum. 57 (3-6): 64-68, 90-94, 127-130, 149-154. Přejít k původnímu zdroji...
  36. Suk, J. T., 1880: Nový Poupě, 1. díl. Slavík a Borový, Praha.
  37. Teich, M.: The Mass Production of Draught and Bottled Beer in Germany 1880-1914. Gourvish T. R., Wilson R. G., 1998: The Dynamic of The International Brewing Industry Since 1800. Routledge, London: 75-79. ISBN: 9780415147057
  38. Unger, R., 2001: A history of Brewing in Holland. Brill, Leiden. ISBN 9-004-12037-8.