Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2014; 60(3): 46-51 | DOI: 10.18832/kp2014005
Stabilizace piva znamená použití různých stabilizačních prostředků k dosažení požadované trvanlivosti, na kterou jsou v současnosti kladeny stále vyšší nároky. Cílem příspěvku je doporučit vhodný způsob zavedení stabilizace v provozu na základě výsledků získaných porovnáním adsorpčních účinků několika stabilizačních přípravků v laboratorním měřítku. Po vyhodnocení výsledků laboratorních zkoušek byly vybrány dva stabilizační prostředky, které svými vlastnostmi nejlépe vyhovovaly požadavkům pivovaru. Adsorbenty byly následně aplikovány v provozu a jimi ošetřené vzorky piv byly testovány titračními a šokovacími testy. Výsledky byly použity pro předpověď koloidní stability. Aplikací nového stabilizačního postupu byla výrazně prodloužena trvanlivost piv v porovnání se vzorky stabilizovanými původním postupem.
Vloženo: 10. prosinec 2013; Přijato: 30. leden 2014; Zveřejněno: 1. březen 2014