Kvasny Prum. 2013; 59(10-11): 292-295 | DOI: 10.18832/kp2013030

Monitoring výskytu deoxynivalenolu v pivech z obchodní sítě v letech 2009-2012.Recenzovaný článek

Sylvie BĚLÁKOVÁ, Karolína BENEŠOVÁ, Renata MIKULÍKOVÁ, Zdeněk SVOBODA, Josef ČÁSLAVSKÝ
1 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Sladařský ústav Brno, Mostecká 7, 614 00 Brno, Česká Republika
2 Ústav chemie a technologie ochrany životního prostředí, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně, Purkyňova 118, 612 00 Brno

V letech 2009-2012 byl sledován výskyt mykotoxinu deoxynivalenol ve vzorcích piva, které pocházely z obchodní sítě České republiky . Jednalo se o piva světlá, tmavá, výčepní, ležáky i nealkoholická . Obsah deoxynivalenolu byl analyzován metodou kapalinové chromatografie s hmotnostně - spektrometrickou detekcí . Deoxynivalenol byl nalezen u 74,8 % analyzovaných piv, jeho obsah se pohyboval v rozmezí 2,0-44,0 μg/l . Průměrný obsah deoxynivalenolu ve všech vzorcích v souvislosti s rokem výskytu byl 4,3-8,3 μg/l .

Klíčová slova: pivo, mykotoxiny, deoxynivalenol, LC/MS

Vloženo: 27. květen 2013; Přijato: 21. červenec 2013; Zveřejněno: 1. říjen 2013 

Reference

  1. Anselme, M., Tangni, E. K., Pussemier, L., J. C., Motte, Van Hove, F., Schneider, Y. J., Van Peteghem, C., Larondelle, Y., 2006: Comparison of ochratoxin A and deoxynivalenol in organically and conventionally produced beers sold ob the Belgian market. Food Additives and Contaminants, 23(9): 910-8. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Basařová, G., Šavel, J., Basař, P., Lejsek, T., 2010: Pivovarství: Teorie a praxe výroby piva. 1. vydání, Vydavatelství VŠCHT Praha. ISBN 978-80-7080-734-7.
  3. Bennett, J. W., 1987: Mycotoxins, mycotoxicoses, mycotoxicology and mycopatologia. Mycopatologia, 100(1): 3-5. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Berthiller, Fr., Sulyok, M., Krska, R., Schuhmacher, R., 2007: Chromatographic methods for the simultaneous determination of mycotoxins and their conjugates in ceereals. International Journal of Food Microbiology, 119 (1-2): 33-37. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Berthiller, F., Crews, C., Dall´Asta, C., De Saega, S., Haesaert, G., Karlovský, P., Oswald, I. P., Seefelder, W., Speijers, G., Stroka, J., 2013: Masked mycotoxins: A review. Molecular Nutrition & Food Research, 57: 165-186. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Bertuzzi, T., Rastelli, S., Mulazzi, A., Donadini, G., Pietri, A., 2011: Mycotoxin occurrence in beer produced in several European counties. Food control, 22: 2059-2064. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Bol, J., Angelo, S. A. G. F., Vermeire, H. A., 1988: Cell-Sall degrading enzymes in malt of microbial origin. Proc.Eur.Brew.Conv - Microbiology Group: 142.
  8. Capriotti, A. L., Foglia P., Gubbiotti, R., Roccia, C., Samperi, R., Laganà A., 2010: Development and validation of a liquid chromatography/atmospheric pressure photoionization-tandem mass spectrometric method for the analysis of mycotoxins subjected to commission regulation (EC) No.1881/2006 In cereals. Journal of Chromatography A., 1217: 6044-6051. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Creppy, E. E., 2002: Update of survey, regulation and toxic effects of mycotoxins in Europe. Toxicology Letters, 127: 19-28. Přejít k původnímu zdroji...
  10. EFSA, 2011: http://www.efsa.europa.eu/. EFSA. [Online] [Cited: 11 červen 2013.] http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2006R1881:20100701:CS:PDF
  11. EUR-Lex. EUR-Lex. [Online] [Cited: 8 září 2011.] http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ.
  12. Fakhrunnisa, Hasmhi, M. H., Ghaffar, A., 2006: Seed-borne mycoflora of wheat, soghum and barley. Pakistan Journal of Botany, 38 (1): 185-192.
  13. Hegrova, B., Farkova, M., Macuchova, S., Havel, J., Preisler, J., 2009: Investigation of relationships between barley stress peptides and beer gushing using SDS-PAGE and MS screening. Journal of Separation Science, 32 (23-24): 4247-53. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Ibánez-Vea, M., Lizarraga, E., González-Penas, E., López de Cerain, A., 2012: Co-occurrence of type-A and type-B trichothecenes in barley from a northern region of Spain. Food Control, 25: 81-88. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Kostelanska, M., Hajslova, J., Zachariasova, M., Malachova, A., Kalachova, K., Poustka, J., Fiala, J., Scott, P. M., Berthiller, F., Krska, R., 2009: Occurrence of Deoxynivalenol and its Major Conjugate, Deoxynivalenol-3-Glucoside, in Beer and Some Brewing Intermediates. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 57: 3187-3194. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Kostelanska, M., Zachariasova, M., Lacina, O., Fenclova, M., Kollos, A., Hajslova, J., 2011: The study of deoxynivalenol and its masked metabolites fate during the brewing process realised by UPLC- -TOFMS method. Food Chemistry, 126: 1870-1876. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Laitila, A., 2007: Microbes in the tailoring of barley malt properties. Academic dissertation in Microbiology. Helsinky : s. n., 2007.
  18. Lancová, K., Hajšlová, J., Poustka, J., Krplova, A., Zachariasova, M., Dostálek, P., Sachambula, L., 2008: Transfer of Fusarium mycotoxins and 'masked' deoxynivalenol (deoxynivalenol-3-glucoside) from field barley through malt to beer. Food Additives & Contaminants: Part A., 25 (6): 732-744. Přejít k původnímu zdroji...
  19. Malíř, F. and Ostrý, V., 2003: Vláknité mikromycety (plísně), mykotoxiny a zdraví člověka. 1. vydání. s. l. : Mikada.
  20. Mankevičiene, A., Butkute, B., Gaurilčikiene, I., Dabkevičius, Z., Suproniene, S., 2011: Risk assessment of Fusarium mycotoxins in Lithuanian small cereal grains. Food Control., 22: 970-976. Přejít k původnímu zdroji...
  21. Niessen, L., Bohm-Schrami, M., Vogel, H., Donhauser, S., 1992: Mykologishe Untersuchungen and Cerealien und Malzen im Zusammenhang mit dem Wildwerden (Gushing) des Bieres. Brauwelt, 132 (16/17): 702.
  22. Oliveira, P. M., Mauch, A., Jacob, F., Waters, D. M., Arendt, E. K., 2012: Fundamental study on the influence of Fusarium infection on quality and ultrastructure of barley malt. International Journal of Food Microbiology, 156: 32-43. Přejít k původnímu zdroji...
  23. Papadopoulou, A., Wheaton, L., Muller, R., 2000: The control of selected microorganisms during malting process. Brewing research International, 106 (3): 179-188. Přejít k původnímu zdroji...
  24. Placinta, C., 1999: A review of worldwide contamination of cereal grains and animal feed with Fusarium mycotoxins. Animal Feed Science and Technology, 78: 21-37. Přejít k původnímu zdroji...
  25. Scott, P. M.,1996: Mycotoxins transmitted into beer from contaminated grains during brewing. Journal of the AOAC International, 79: 875-882. Přejít k původnímu zdroji...
  26. SZÚ, 2013: http://www.szu.cz/. [Online] 2013. [Citace: 11. červen 2013.] http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/mykotoxiny-v-pivu-dtest-postrasil-spotrebitele.
  27. Šafránková, I., 2011: Mikroflóra zrn sladovnických odrůd ječmene. Úroda, 3.
  28. Varga, E., Malachova, A., Schwartz, H., Krska, R. F, Berthiller, F., 2013:Survey of deoxynivalenol and its conjugates deoxynivaleno- -3-glucoside and 3-acetyl-deoxynivalenol in 374 beer samples. Food Additives and Contaminants, 30 (1): 137-146. Přejít k původnímu zdroji...
  29. Vaughan, A., Sullivan, T. O. and Sinderen, D. V., 2005: Enhancing the Microbiological Stability of Malt and Beer - A Review. Journal of the Institute of Brewing, 111 (4): 355-371. Přejít k původnímu zdroji...
  30. Velíšek, J., Hajšlová, J., 2009: Chemie potravin II. OSSIS, Havlíčkův Brod. ISBN: 978-80-86659-16-9.
  31. Wolf-Hall, C. E., 2007. Mold and mycotoxin problem endountered during malting and brewing. International Journal of Food Microbiology, 119: 89-94. Přejít k původnímu zdroji...