Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2013; 59(10-11): 284-287 | DOI: 10.18832/kp2013028
Práce hodnotí 572 vzorků zrna ječmene ze sklizňových ročníků 2010, 2011 a 2012 . Bylo stanoveno 6 technologických znaků ječmene: objemová hmotnost, hmotnost tisíce zrn, citlivost na vodu, klíčivost, obsah škrobu a obsah dusíkatých látek v ječmeni . Byla provedena mikrosladovací zkouška a u vyrobeného sladu bylo stanoveno13 technologických znaků sladu: obsah vody po prvním a druhém namočení, výtěžnost sladování, extrakt, relativní extrakt při 45 °C, barva sladiny, diastatická mohutnost, friabilita, obsah beta-glukanů ve sladině, obsah dusíkatých látek ve sladu, rozpustné dusíkaté látky, Kolbachovo číslo a dosažitelný stupeň prokvašení . Mezi sledovanými parametry u ječmene a sladu byly stanoveny korelační koeficienty . Nejvyšší míra korelace byla zjištěna mezi obsahem dusíkatých látek v ječmeni a extraktem (-0,72), friabilitou (-0,37), dosažitelným stupněm prokvašení (-0,35) a také mezi obsahem škrobu a extraktem (0,66), Kolbachovým číslem (0,49) a friabilitou (0,31) . Jako nejlepší regresní model pro obsah extraktu byl zjištěn výpočet na základě obsahu dusíkatých látek a škrobu v ječmeni .
Vloženo: 14. červen 2013; Přijato: 3. září 2013; Zveřejněno: 1. říjen 2013