Kvasny Prum. 2013; 59(1): 14-18 | DOI: 10.18832/kp2013002

Kvalita zrna ozimého ječmene ze zkušebních stanovišť České republiky, sklizeň 2011.Recenzovaný článek

Lenka SACHAMBULA, Vratislav PSOTA, Olga DVOŘÁČKOVÁ
1 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Sladařský ústav, Mostecká 7, CZ-614 00 Brno
2 ÚKZÚZ, Národní odrůdový úřad, Hroznová 2, CZ-656 06 Brno

Vzorky dvou sledovaných odrůd ječmene ozimého ze 13 zkušebních stanovišť byly analyzovány podle ČSN 461100-5. Příznivý průběh počasí v roce 2011 ovlivnil obsah dusíkatých látek (11,2 %) a škrobu (64,7 %) v obilkách ozimého ječmene. Výskyt porostlých zrn byl minimální a množství poškozených zrn bylo nízké. Zrno sklizené v roce 2011 bylo větší a velikostně vyrovnané. Přepad zrna na sítě 2,5 mm byl v průměru 95,3 % u ječmene ozimého. Rok 2011 byl z hlediska kvality zrna ječmene příznivý. Výskyt příměsí byl přiměřený a byl tvořen především příměsemi sladařsky částečně využitelnými (zrna bez pluch, zrna se zahnědlou špičkou a zrna s osinou).

Klíčová slova: ozimý ječmen, odrůda, zrno, kvalita

Přijato: 20. listopad 2012; Zveřejněno: 1. leden 2013 

Reference

  1. ČSN 46 1100-5., 2006: Obiloviny potravinářské - Část 5: Ječmen sladovnický. Praha: Český normalizační institut.
  2. ČSN 56 6637, 2012: Objektivní stanovení porostlosti ječmene metodami založenými na aktivitě alfa-amylasy. Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, Praha.
  3. Hartman, I., 2012: Quality of malting barley crop 2011 in the Czech Republic. Kvasny Prum. 58: 303-308. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Pitz, W. J, 1991: Rapid and Objektive Methods for the Estimation of Pre-germination and Viability in Barley. J. Am. Soc. Brew. Chem. 49(1): 119-127. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Psota, V. (ed.), 2012: Ječmenářská ročenka 2012. VÚPS, Praha.
  6. Psota, V., Sachambula, L., Dvořáčková, O., 2009: Barley varieties registered in the Czech Republic in 2009. Kvasny Prum. 55(6): 150-157. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Psota, V., Sachambula, L., Dvořáčková, O., 2010: Quality of Barley Grain in the Testing Sites of the Czech Republic, Harvest 2009. Kvasny Prum. 56 (11-12): 433-438. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Sachambula, L., Psota, V., Dvořáčková, O., 2011: Quality of Barley Grain in the Testing Sites of the Czech Republic, Harvest 2010. Kvasny Prum. 57 (11-12): 440-444. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Tordenmalm S., 2004: Sprout damage in barley. Journal of the American Society of Brewing Chemists. 62(1): 49-53. Přejít k původnímu zdroji...