Kvasny Prum. 2012; 58(1): 6-12 | DOI: 10.18832/kp2012002

Netěkavé N-nitrosaminy v pivovarství. Část I. - Vznik a metody stanovení.Recenzovaný článek

Jiří ČULÍK, Tomáš HORÁK, Pavel ČEJKA, Marie JURKOVÁ
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Lípová 15, 120 44 Praha 2

Na rozdíl od N-nitrosaminů těkavých je toho v pivovarství o nitrosaminech netěkavých, jejich hlavních představitelích a mechanismech vzniku, známo velmi málo. V první části publikace věnované problematice netěkavých nitrosaminů jsou proto podány základní informace týkající se jejich výskytu, mechanismu vzniku a metod stanovení v pivu a ostatních potravinách.

Klíčová slova: netěkavé nitrosaminy, ATNC, pivo, analýza

Vloženo: 5. říjen 2011; Přijato: 27. listopad 2011; Zveřejněno: 1. leden 2012 

Reference

  1. Bingham, S. A., Hughes, R., Cross, A. J., 2002: Effect of white versus red meat on endogenous N-nitrosation in the human colon and further evidence of a dose response. J. Nutrit.132: 3522-3525. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Brown, C. M., Mcdonald-Brown, D. S., Meers, J. L., 1974: Physiological aspects of microbial inorganic nitrogen metabolism. Advances in Microbiol. Physiol. 11: 1-52. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Bouchikhi, B., Mavelle, T., Debry, G., 1999: Effect of the addition of nitrate to milk on the formation of volatile N-nitrosamines and apparent total N-nitroso compounds. Europ. Food Res. Technol. 209(2): 88-92. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Buiatti, E., Palli, D., Decarli, A., Amadori, D., Avellini, C., Bianchi, S., Bonaguri, Ch., Cipriani, F., Cocco, P., Giacoca, A., Marubini, E., Minacci, Ch., Puntoni, R., Russo, A., Vindigni, C., Fraumeni J. F. Jr., Blot, W., 2006: A case study of gastric cancer and diet in Italy: II. Association with nutrients, Int. J. Cancer, 45(5): 896-901. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Caldebrank, J., Hammond, J. R. M., 1989: Influence of nitrate and bacterial contamination on the formation of apparent total N-nitroso compounds (ATNC) during fermentation. J. Inst.Brew. 95: 277-281. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Cheng, C. F., Tsang, C. W., 1999: Separation of N-nitrosoamino acids by C18 reversed-phase ion-pair high-performance liquid chromatography and compatible detection by electrospray ionization mass spectrometry, J. Chromatogr. A 849(2): 389-402. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Cole, J. A., 1988: The Nitrogen and Sulphur Cycles. The Society for General Microbiology Symposium 42: 281.
  8. Crews, C., 2010: The determination of N-nitrosamines in food. Quality Assurance and Safety of Crops and Foods 2(1): 2-12. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Čulík J., Kellner V., Špinar B., Prokeš J., Basařová G., 1989: Těkavé
  10. Dikun, P. P., 1976: Group evaluation of volatile and nonvolatile N-nitroso compounds in foodstuffs. IARC Sci. Publ. No. 14: 57.
  11. Drabik-Markiewicz, G., Dejaegher, B., Mey, E., de Impens, S., Kowalska, T., Paelinck, H., Vander Heyden,Y., 2010: Evaluation of the influence of proline, hydroxyproline or pyrrolidine in the presence of sodium nitrite on N.nitrosamine formation when heating cured meat, Anal. Chim. Acta 657(2):123-130. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Eisenbrand, G., Preussmann, R., 1970: Eine neue Methode zur kolorimetrischen Bestimmung von Nitrosaminen nach Spaltung der N- Nitrosogruppe mit Bromwasserstoff in Eisessig. Arzneim. Forsch. 20: 1513-1517.
  13. Fu, C., G., Xu, H., D., Wang, Z., 1993: Sensitive assay system for nitrosamines utilizing high-performance liquid chromatography with peroxyoxalate chemiluminescence detection. J. Chromatogr. 634: 221-227. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Garrett, R. H., Amy, N. K., 1979: Nitrate Assimilation in Fungi. Advances in Microbiol. Physiol. 18: 1-65. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Hamburg, A., 2007: N-nitrosoproline and N-nitrososarcosine in Estonian Foodstuffs, J. Food Safety 12 (2): 149-159. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Havery, D., C., 1990: Determination of N-Nitroso Compounds by High-Performance Liquid Chromatography with Postcolumn Reaction and a Thermal Energy Analyzer. J. Anal. Toxicol.14: 181-185. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Ingledew, W. J., Poole, R. K., 1984: The respiratory chains of Escherichia coli. Microbiol. Rews. 48: 222-271. Přejít k původnímu zdroji...
  18. Janzowski, C., Klein, R., Preussmann, R., Eisenbrand, G., 1982: Nitrosation of sarcosine, proline and 4-hydroxyproline by exposure to nitrogen oxides. Food Chem. Toxicol. 20: 595-597. Přejít k původnímu zdroji...
  19. Johnson, P., Pfab, J., Massey, R. C., 1988a: Development of methods for the characterisation of non-volatile N-nitroso compounds in malt. J. Inst. Brew. 94: 19-22. Přejít k původnímu zdroji...
  20. Johnson P., Pfab J., Massey C. A, 1988b: method for the investigation of free and protein-bound N-nitrosoproline in beer. Food Addit. Contam. 5 (2): 119-125. Přejít k původnímu zdroji...
  21. Johnson, P., Pfab, J., Tricker A. R., Key P. E., Massey R. C., 1987: An investigation into the apparent total N-nitroso compounds in malts. J. Inst. Brew. 93 (7-8): 319-321. Přejít k původnímu zdroji...
  22. Kellner, V., Čulík, J., Veselý, J., Špinar, B., 1991: Problematika celkových N-nitrososloučenin. Kvasny Prum. 37 (7): 193-196. Přejít k původnímu zdroji...
  23. Kuhnle, G. G. C., Story, G. W., Reda, T., Mani, A. R., Moore, K. P., Lunn, J. C., Bingham, S. A., 2007: Red meat and colon cancer: Heme proteins and nitrite in the gut. A commentary on "Diet-induced endogenous formation of nitroso compounds in the GI tract", 43 (7): 1037-1039. Přejít k původnímu zdroji...
  24. Lin. K., Wu, Y., Shen, W., 2009: Interaction of total N-nitroso compounds in environment and in vivo on risk of esophageal cancer in the costal area, China, Environment Int. 35 (2): 376-381. Přejít k původnímu zdroji...
  25. Massey, R. C., Crews, C., Mcweeny, D. J., 1982: Method for high-performance liquid chromatographic measurement of N-nitrosamines in food and beverages. J. Chromatogr. 241: 423. Přejít k původnímu zdroji...
  26. Massey, R., Dennis, M. J., Pointer, M., Key, P. E., 1990: An investigation of the levels of N-nitrosodimethylamine, apparent total N-nitroso compounds and nitrate in beer. Food. Addit. Contam. 7 (5): 605-615. Přejít k původnímu zdroji...
  27. Massey, R. C., Key, P. E., 1989: Examination of some fermented foods for the presence of apparent total N-nitroso compounds. Food Adit. Contam. 6 (4): 453-458. Přejít k původnímu zdroji...
  28. Massey, R. C., Key, P. E., Jones, R. A., Logan, G. L., 1991: Volatile, non-volatile and total N-nitrosocompounds in bacon. Food Addit. Contam. 8 (5): 585-598. Přejít k původnímu zdroji...
  29. Massey, R. C., Key, P. E., Mcweeny, D. J., Knowles, M. E., 1984a: The application of chemical denitrosation and chemiluminescence detection procedure for estimation of apparent concentration of total Nnitroso compounds in food and beverages. Food. Addit. Contam. 1(1): 11-16. Přejít k původnímu zdroji...
  30. Massey, R. C., Key, P. E., McWeeny, D. J., Knowles, M. E., 1984b: The application of chemical denitrosation and chemiluminescence detection procedure for estimation of the apparent total N-nitroso compounds in foods and bewerages. Food. Addit. Contam. 1: 11-16. Přejít k původnímu zdroji...
  31. Massey, R. C., Lees, D., 1992: Surveillance of preservatives and their interactions in foodstuffs. Food Addit. Contam. 9(5): 435-440. Přejít k původnímu zdroji...
  32. McWeeny, D. J., 1983: Nitrosamines in Beverages. Food Chem. 11: 273-287. Přejít k původnímu zdroji...
  33. Ministry of Agriculture, Fisheries and Food, Food, 1992, Surveillance Paper No. 32.
  34. Moodie, A. D., Ingledew, W. J., 1990: Microbial Anaerobic Respiration. Adv. Microbiol. Physiol. 31: 225-269. Přejít k původnímu zdroji...
  35. Pollock, J. R. A, 1981: Aspects of nitrosation in malts and beers. I. Examination of malts for the presence of N-nitrosoproline, N-nitrososarcosine and N-nitrosopipecolinic acid. J. Inst. Brew. 87: 356-359. Přejít k původnímu zdroji...
  36. Sacchetto, G. A. et al., 1992: Liquid chromatographic determination of non-volatile nitrosamines by post-column redox reactions and voltammetric detection at solid electrodes. Behaviour of the Ce(IV)- Ce(III) couple at gold, platinum and glassy carbon electrodes and suitability of the Ce(IV) reagent. Anal. Chim Acta 258: 99-108. Přejít k původnímu zdroji...
  37. Sen, N. P., Kubacki, S. J., 1987: Review of methodologies for the determination of nonvolatile N-nitroso compounds in foods, Food Addit. Contam. Part A, 4 (4): 357-384. Přejít k původnímu zdroji...
  38. Sen, N. P., Seaman, R., 1983: On/line combination of high-performance liquid chromatography and total N-nitroso determination apparatus for the determination of N-nitrosamides and other N-nitroso compounds, and some recent data on the levels of N-nitrosoproline in foods and beverages. Proc. on 8 th Intl. Meeting on N-Nitroso Compounds. Occurence and Biological Effects. Sept. 5-9, Banff, Alberta, Canada.
  39. Sen, N. P., Tessier, L., Seaman, S. W., 1983: Determination of N-nitrosoproline and N-nitrososarcosine in Malt and Beer. J. Agric. Food Chem. 31 (5): 1033-1036. Přejít k původnímu zdroji...
  40. Shuker, D. E. G., 1988: in N-Nitrosamines - Toxicology and Microbiology, Ed. Hill M. J., kap. 3, Ellis Horwood Ltd.
  41. Smith, N. A., 1991: N-Nitrosamines in brewing. 23. Proc. EBC, Lisabon, 561-568. Přejít k původnímu zdroji...
  42. Smith, N. A., 1992: Nitrate reduction and ATNC formation by brewery wild yeasts. J. Inst Brew. 98 (5): 415-420. Přejít k původnímu zdroji...
  43. Smith, N. A., Smith, P., Woodruff, C. A., 1992: The role of Bacillus spp. in N-nitrosamine formation during wort production. J. Inst. Brew. 98 (5): 409-414. Přejít k původnímu zdroji...
  44. Spiegelhalder B., Eisenbrand G., Preussmann R.,1983: IARC Sci. Publ. No. 45: 115.
  45. Stouthamer, A. H., 1976: Biochemistry and Genetics of Nitrate Reductase in Bacteria. Adv. Microbiol. Physiol. 14: 315-375. Přejít k původnímu zdroji...
  46. Stuff, J. E., Goh, E. T., Barrera, S. L., Bondy, M. L., Forman, M. R. J., 2009: Food Comp. and Anal. Construction of an N-nitroso database for assesing dietary intake., 22: 42-47. Přejít k původnímu zdroji...
  47. Tricker, A. R., Perkins, M. J., Massey, R. C., McWeeny D. J., 1985: Some nitrosoaminoacids in bacon adipose tissue and their contribution to the total N-nitroso compound concentration, Z. Lebensmittelunters. Forsch. 180 (5): 379-383. Přejít k původnímu zdroji...
  48. Tricker, A. R., 2000: Nitrosamines. In Encyclopedia of Food Science and Technology, Francis, F. J., Ed., John Wiley and Sons: N.Y., pp. 1707-1716.
  49. Tricker, A. R., Perkins, M. J., Massey, R. C., Bishop, C., Key, P. E., McWeeny, D. J., 1984: Incidence of some non-volatile N-nitroso compounds in cured meats, Food Addit. Contam. Part A,1 (3): 245-252. Přejít k původnímu zdroji...
  50. Walters, C. L., Downes, M. J., Edwards, M. W., Smith, P. L. R., 1978: Determination of a Non-volatile N-nitrosamine on a Food Matrix, Analyst, 103: 1127-1133. Přejít k původnímu zdroji...
  51. Walters, C. L., Hart, R. J., Smith, P. L. R., 1983: Analysis of total Nnitroso compounds as a group by denitrosation to nitric oxide, with detection using a chemiluminescence analyser. IARC Sci. Publ. No. 45: 295.
  52. Walters, C. L., Hart, R. J., Perse, S. Z., 1979: Determination of nitrate at low level without prior extraction and its differentiation from nitrite. Lebensm. Unters. Forsch. 169: 1-3. Přejít k původnímu zdroji...
  53. Walters, C. L., Smith, P. L. R., Reed, P. I., 1984: Pitfalls to avoid in determining N-nitroso compounds as a group. In: N-Nitroso Compounds: Occurrence, Biological Effects and Relevance to Human Cancer. IARC Sci. Publ. No. 57: 137.
  54. Wang, J., Chan, G., Haut, S. A., Krauss, M. R., Izac, R. R., Hempfling, W. P., 2005: Determination of Total N-nitroso Compounds by Chemical Denitrosation using CuCl. J. Agric. Food Chem. 53: 4686- 4691. Přejít k původnímu zdroji...
  55. Wang, Z., Xu, H., D., Fu, C. G., 1992: Sensitive fluorescence detection of some nitrosamines by precolumn derivatization with dansyl chloride and high-performance liquid chromatography. J. Chromatogr. 589: 349-352. Přejít k původnímu zdroji...
  56. Williams, C. L. H., 1988: in Nitrosation, Cambridge University Press: N.Y.
  57. Wu., Y., Chen, J., Ohshima, H., Pignatelli, B., Boreham, J., Li, J., Campbell T. C., Peto, R., Bartsch, H., 2006: Geographic association between urinary excretion of N-nitroso compounds and oesophageal cancer mortality in China, Int. J. Cancer 54(5): 713-719. Přejít k původnímu zdroji...
  58. Zheng, M., H., Fu, C., G., Xu, H., D., 1993: Analyst 118: 269-271. Přejít k původnímu zdroji...