Kvasny Prum. 2011; 57(9): 330-336 | DOI: 10.18832/kp2011037

Ekonomické aspekty vzniku restauračního minipivovaru.Recenzovaný článek

Tomáš MAIER, Aneta FABIÁNOVÁ
Česká zemědělská univerzita v Praze, Provozně ekonomická fakulta, Katedra ekonomiky, Kamýcká 129, Praha 6, 165 21

Článek si klade za cíl ekonomicky zhodnotit stavbu minipivovaru v již zaběhnuté a fungující restauraci. Pivovar má očekávanou roční produkci 700 hl a mimo vlastní provozovnu je produkce ještě prodávána v PET lahvích. Celá investice je financována stoprocentním úvěrem. Jako podkladová data sloužily nabídky firem, které staví minipivovary.

Klíčová slova: pivo, minipivovar, kalkulace nákladů, výsledek hospodaření, podnikatelský záměr, výstav

Vloženo: 24. červen 2011; Přijato: 28. červenec 2011; Zveřejněno: 1. září 2011 

Reference

  1. Basařová, G. a kol.: Pivovarství: teorie a praxe výroby piva, Vydavatelství VŠCHT, Praha, 2010, ISBN 978-80-7080-734-7.
  2. Basařová, G., Hlaváček, I.: České pivo, Nuga, Praha, 1999, ISBN 80-85903-08-3.
  3. Benson-Armor, R., Leibowitz, J., Ramachandran, D.: Global Beer: What's on Tap? The McKinsey Quaterly, 1, 1999, 111-121.
  4. Čapková, V. a kol: Restaurační minipivovary v České republice, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, Praha, 1999, ISBN 80902658-1-2.
  5. Polák, M.: Pražské pivovárky a pivovary, Libri, Praha 2003, ISBN 80-7277-193-0.
  6. Swaminathan, A.: Entry into New Market segment in Mature Industries: Endogenous and Exogenous Segmentation in the U.S. Brewing Industry, Strategic Management Journal 19, 1998, 389-404. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Synek, M. a kol.: Podniková ekonomika, C. H. Beck, Praha, 2010, ISBN 80-7400-336-3
  8. Večerková, J., Kiss, J.: Abeceda piva, Česká televize, Praha, 2007, ISBN 978-80-85005-86-8
  9. Wauters E., Van Passel S.: The more beers the better? Exploring the link between vertical integration in the brewery sector and beer diversity in pubs, Leuven, conference Beeronomics, 2009.
  10. Wesson,T., de Figueiredo, J, N.:The Importace of Focus to Market Entrants: A Study of Microbrewery Performance, Journal of Business Venturing 16, 2001, 377-403. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Yenne, B.:The history of Beer in America, AGS Book Works, San Francisco, 2007
  12. Cenové nabídky vybraných firem stavících minipivovary.