Kvasny Prum. 2011; 57(7-8): 223-230 | DOI: 10.18832/kp2011023

Vliv aplikace N a S na chemické složení zrna ječmene a sladu.Recenzovaný článek

Luděk HŘIVNA, Tomáš RADOCH, Gregor TOMÁŠ, Viera ŠOTTNÍKOVÁ, Radim CERKAL, Pavel RYANT, Josef PROKEŠ
1 Ústav technologie potravin, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno
2 Ústav pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno
3 Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno
4 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Sladařský ústav v Brně, Mostecká 7, 614 00 Brno

V rámci maloparcelních polních pokusů byl v letech 2005-2009 sledován vliv aplikace síry a dusíku (N1 = 30 kg N.ha-1, N2 = 50 kg N.ha-1) během vegetace na obsah škrobu a bílkovin v zrnu ječmene odrůdy Jersey. Dále byl stanoven obsah sirných aminokyselin v zrnu ječmene i sladu a obsah prekursorů dimethylsulfidu ve sladu. V průměru nejvyšší obsah škrobu (64,12 %) byl stanoven po opakované aplikaci hnojiva SAM 240, nejnižší (63,42 %) vykázalo zrno po hnojení LAV 27 s následným dohnojením DAM. Síranová síra aplikovaná v hnojivu SAM 240 ve fázi DC 31 stabilizovala obsah škrobu v zrnu při vyšších dávkách dusíku. Byla stanovena středně silná závislost (r = 0,503**) mezi obsahem síry v zrnu a obsahem škrobu. Vyšší dávka dusíku zvyšovala obsah N v zrnu o 0,12 %, v kombinaci s hnojením sírou to bylo o 0,24 % . Hnojení sírou podpořilo příjem a utilizaci N, což dokládá i středně silná závislost mezi obsahem dusíku a síry v zrnu ječmene (r = 0,503**). Obsah sirných aminokyselin v zrnu ječmene a prekursorů dimethylsulfidu ve sladu sirnou výživou výrazněji ovlivněn nebyl.

Klíčová slova: síra, dusík, ječmen, slad, škrob, bílkoviny, aminokyseliny, prekursory dimethylsulfidu

Vloženo: 24. květen 2011; Přijato: 24. červen 2011; Zveřejněno: 1. červenec 2011 

Reference

  1. Daemmgen, U., Walker, R., Grünhage, L., Jäger, H. J.: The atmospheric sulphur cycle. Nutr. Ecosystems 2, 1997, 75-114. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Ceccotti, S. P., Morris, R. J., Messick, D. L.: Aglobal overview of the sulphur situation : industry s background, market trends, and commercial aspects of sulphur fertilisers. Nutr Ecosystems 2, 1997, 5-202. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Duynsiveld, W. H. M, Strebel, O., Boettcher, J.: Prognose der Grundwasserqualität in einem Wassereinzugsgebiet mit Stofftransportmodellen. Berlin : Umweltbundesamt, Texte Umweltbundesamt 93/05 UBA-FB, 1993, 92-106.
  4. Bloem, E. M., Haneklaus, S., Schnug, E.: Influence of soil water regime expressed by diferences in terrain on sulphur nutritional status and yield of oilseed rape. In: Proc. 9th Int. Plant Coll. 1997, 140-144.
  5. Eriksen, J. : Sulphur cycling in Danish agricultural soils: turnover in organic S fractions. Soil Biol.Biochem. 29, 1997, 1371-1377. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Asare, E., Scarisbrick, D. H.: Rate of nitrogen and sulphur fertilizers on yield, yield components and seed quality of oilseed rape (Brassica napus L.). Field Crops Res., 1990, 41-46. Přejít k původnímu zdroji...
  7. McGrath, S. P., Zhao, F. J.: Sulphur uptake, yield responses and the interactions between nitrogen and sulphur in winter oilseed rape (Brassica napus L.). Jour. Agric. Sci.126, 1996,: 53-62. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Zhao, F. J., Hawkesford, M. J., Warilow A. G. S., McGrath, S. P., Clarkson, D. T.: Responses of two wheat varieties to sulphur addition and diagnosis of sulphur deficiency. Plant Soil 181, 1996, 317-323. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Schnug, E.: Ökosystemare Auswirkungen des Einsatzes von Nährstoffen in der Landwirtschaft. In: Nährstoffe und Pflanzenschutzmittel in Agrarökosystemen. Schriftenreihe des Bundesministers für Ernährung, Landwirtschaft und Forsten. Reihe A: Angewandte Wissenschaft, 1993, 25-48.
  10. Schnug, E., Haneklaus S.: Sulphur deficiency in Brassica napus. Landbauforschung Völkenrode, FAL, Braunschweig 144, 1994, 31.
  11. Richter R., Hřivna L.: Síra a její působení na výnos semene a obsah oleje u ozimé řepky. Agrochemie III. 39, 1999,: 7-10.
  12. Grzebisz, W., Przygocka-Cyna,W.: Spring malt barley response to elemental sulphur - the prognostic value of N and S concentrations in malt barley leaves. Plant Soil. Environ. 53, 2007, 388-394. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Hřivna, L., Ryant P., Prokeš, P.: Vliv hnojení ječmene dusíkem a sírou na výnos a technologické parametry zrna a sladu. Agrochémia. 3/2007, 7-13.
  14. Tandon, H. L. S., Messick, D. L.: Practical sulphur guide.The Sulphur Institute, Wastighon, DC., 2002.
  15. McGrath, S. P., Zhao, F. J., Blake-Kalff, M. M. A.: Crop quality effects of sulphur and nitrogen. HGCA conference 2002: Agronomic intelligence: the basis for profitable production 12, 2002, 1-12.
  16. Tandon, H.L.S., Messick, D.L.: Practical sulphur guide.The Sulphur Institute, Wastighon, DC, 2002.
  17. Zhao, F. J., Fortune, S., Barbosa V. L. et al.: Effects of sulphur on yield and malting quality of barley. Journ. of Cereal Sci.. 43, 2006, 369-377. Přejít k původnímu zdroji...
  18. Potarzycki, J., Grzebisz, W.: Effect of phosphoric fertilizers as a source of sulphur on malt barley total and technological grain yields. Plant Soil.Environ. 53, 2007, 395-402. Přejít k původnímu zdroji...
  19. Narziss, L., Mienader, H., Bourjan, T.: Der Einfluß von Parameter der Maltz und Wűrzeherstellung auf den Gehalt an Dimethylsulfid und dessen Verläufer. Brauwissenschaft. 32, 1979, 62-69.
  20. Basařová, G., Šavel, J., Basař, P., Lejsek, T.: Pivovarství, teorie a praxe výroby piva. Vydavatelství VŠCHT Praha, 2010, 863 s.
  21. Basařová, G., et al.: Pivovarsko-sladařská analytika. Merkanta s r.o. Praha. 1992, 388.
  22. Davídek, J. a kol.: Laboratorní příručka analýzy potravin. SNTL, Praha, 1977, 720 s.
  23. Kosař, K., et al.:Kvalita sladovnického ječmene a technologie jeho pěstování. In.: Metodiky pro zemědělskou praxi. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských technologií, č.3, 1997, 48 s.
  24. Kandera, M.: Účinok hnojenia dusíkom na úrody zrna jarného jačmeňa a jeho kvalitu. Rostlinná výroba 40,1994, 577-585.
  25. Kosař, K., Procházka, S., a kol.: Technologie výroby sladu a piva. VÚPS, Praha, 2000, 398 s.
  26. Moss, H. J., Randall, P. J., Wrigley, C.W.: Alteration to Grain, Flour and Dough Quality in Three Wheat Types with Variation in Soil Sulfur Supply. Journal of Cereal Science 1, 1983, 255-264. Přejít k původnímu zdroji...
  27. Wrigley,C.W., Du Gross, Fullington, J.G., Kasarda, D.D.:Changes in polypeptide composition and grain quality due to sulfur deficienty in wheat. Journal of Cereal Science 2, 1984, 15-24. Přejít k původnímu zdroji...
  28. Zhao, F. J., Salmon, S. E., Withers, P. J. A., Monaghan, J., Evans, E. J., Shewry, P. R., McGrath, S. P.: Variation in the breadmaking quality and rheological properties of wheat in relation to sulphur nutrition under field condition.Journal of Cereal Science 30, 1999, 19-31. Přejít k původnímu zdroji...
  29. Zhao, F.J., Salmon, S.E.,Withers, P.J.A., Evans, E.J., Monaghan, J. M., Shewry P. R., McGrath, S. P.: Responses of breadmaking quality to sulfur in three wheat varieties, Journal of the Science of Food and Agriculture 79, 1999, 1865-1874. Přejít k původnímu zdroji...
  30. Pecio, A.: Środowiskowe i agrotechniczne uwarunkowania wielkości i jakości plonu ziarna jeczmienia browarnego. Fragm. Agronom. 4 (76), 2002, 112.
  31. Jez, J., et. al.:Sulfur: A Missink Link between Soils, Crops, and Nutrition. Madison, WI : American Society of Agronomy : Crop Science Society of America : Soil Science Society of America, 2008, 323 p. Přejít k původnímu zdroji...
  32. Shewry, P. R., Franklin, J., Parmar, S., Smith, S. J., Miflin, B. J.: The effects of sulphur starvation on the amino acid and protein compositions of barley grain. Journal of Cereal Science 1, 1983, 21-31. Přejít k původnímu zdroji...
  33. Shewry, P. R., Tatham, A. S., Halford, N. G.: Nutritional control of storage protein synthesis in developing grain of wheat and barley. Plant Growth Regulation 34, 2004, 105-111. Přejít k původnímu zdroji...
  34. Yang, B., Schwarz, P., Horsley, R.: Factors involved in the formation of two precursors of dimethylsulfide during malting. Journal of the Američan Society of Brewing Chemists. 56, 1998, 85-92. Přejít k původnímu zdroji...
  35. Haneklaus, S., Bloem, E., Schnug, E., De Kok, L.J., Stulen, I., Sulfur. In.: Allen, V. Barker, A., V., Pilbeam, D., J., (eds.): Handbook of plant nutrition. CRC Press, Taylor & Francis group, Boca Raton, 2007, 183-238.