Kvasny Prum. 2010; 56(1): 10-17 | DOI: 10.18832/kp2010002

Jakost sladovnického ječmene sklizně 2009 v České republice.Recenzovaný článek

Ivo HARTMAN, Josef PROKEŠ, Alena HELÁNOVÁ
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Sladařský ústav Brno, Mostecká 7, 614 00 Brno

Práce hodnotí jakost sladovnického ječmene v České republice ze sklizně roku 2009. Mapuje významné faktory (klimatické podmínky, výskyt chorob a škůdců, odrůdovou skladbu, výnos ječmene), které ovlivňují konečnou kvalitu sladovnického ječmene. Na základě vyhodnocení analýz ječmene a sladu vyrobeného v laboratorních podmínkách lze konstatovat, že ječmeny sklizně 2009 dávají předpoklad průměrného sladovacího ročníku.

Klíčová slova: sladovnický ječmen, slad, sklizeň 2009, jakost

Vloženo: 5. listopad 2009; Přijato: 7. prosinec 2009; Zveřejněno: 1. leden 2010 

Reference

  1. Basařová, G. et al.: Pivovarsko-sladařská analytika, Merkanta, Praha, 1993.
  2. Analytica EBC 1998 (rev.1999), Verlag Hans Carl Getränke Fachverlag, Nürnberg, Deutschland.
  3. Šopko, F: Měsíční přehled počasí, ČHMÚ, 58, 1-9, 2009.
  4. Jurečka, D.: Stručná zpráva o r. 2009, ÚKZÚZ Brno, 2009.
  5. Prokeš, J., Helánová, A.: Jakost sladovnického ječmene sklizně v České republice, Kvasny Prum. 55, 2009, 9-15. Přejít k původnímu zdroji...