Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2006; 52(11-12): 349-352 | DOI: 10.18832/kp2006029
V laboratorních podmínkách napodobujících statické sladování bylo sledováno klíčení obilek ječmene jarního odrůdy Jersey a Tolar. Vzorky byly máčeny tak, aby obsahovaly po 72 hodinách délky pokusu 45 % vody. Doba máčení a klíčení byla celkem 6 dnů. Vzorky byly ve skleněných lahvích uzavřených pryžovou membránou. Vždy před vážením obilek a další manipulací s nimi byly tuberkulinovou stříkačkou přes membránu odebrány 2 ml mezizrnného plynu. Složení plynu v lahvích bylo v průběhu pokusu cíleně ovlivňováno sorbenty ethylenu a oxidu uhličitého, a naopak pomocí CEPA (2-chloretylfosfonová kyselina) bylo vytvořeno prostředí se zvýšenou hladinou ethylenu. Po skončení klíčení byly vzorky odhvozděny v sušárně s nuceným tahem vzduchu a u takto připravených sladů byla stanovena homogenita a modifikace.
Zveřejněno: 1. listopad 2006