Kvasny Prum. 2006; 52(4): 111-114 | DOI: 10.18832/kp2006010

Analytické metody stanovení polyfenolů ve sladinách, mladinách a pivech.Recenzovaný článek

Markéta DVOŘÁKOVÁ, Pavel DOSTÁLEK, Petr HULÍN
Ústav kvasné chemie a bioinženýrství, VŠCHT Praha, Technická 5, 166 28 Praha 6

Článek popisuje způsoby analytického stanovení polyfenolů v pivovarství. Metody pro toto stanovení jsou rozděleny do dvou skupin, analytické metody pro stanovení skupin polyfenolů a metody pro stanovení individuálních polyfenolů. Skupinové metody slouží ke stanovení anthokyanogenů, tanoidů a flavonoidů. Pro stanovení jednotlivých polyfenolů je nejrozšířenější metodou HPLC na reverzní fázi s různými druhy detekce. Méně rozšířená je metoda GC ve spojení s MS detekcí, a to kvůli derivatizaci analytu.

Klíčová slova: analytické metody, pivo, sladina, mladina, polyfenoly

Zveřejněno: 1. duben 2006 

Reference

  1. Robbins, R. J.: Phenolic Acids in Foods: An Overview of Analytical Methodology. J. Agric. Food Chem. 51, 2003, 2866-2887. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Analytica EBC, 5th Edition, Hans Carl Fachverlag, Nürnberg, 1998.
  3. Basařová, G. a kol.: Pivovarsko-sladařská analytika. Merkanta, Praha, 1993.
  4. Hofta, P.: Diplomová práce. VŠCHT, Praha, 2002.
  5. García, A.A., Grande, B.C., Gándara, J.S.:Development of a Rapid Method Based on Solid Phase Extraction and Liquid Chromatography with Ultraviolet Absorbance Detection for Determination of Polyphenols in Alcohol-free Beers. J. Chromatogr. A. 1054, 2004, 175-180. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Bendini, A., Bonoli, M., Cerretani, L., Biguzzi, B.: Liquid-liquid and Solid-phase Extractions of Phenols from Virginolive Oil and their Separation by Chromatographic and Electrophoretic Methods. J. Chromatogr. A 985, 2003, 425-433. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Pirisi, M., Migliorini, M., Muggelli, M.: Phenolic Compounds in Virgin Olive Oil. 2. Reappraisal of the Extraction, HPLC Separation, and Quantification Procedures. J. Agric. Food Chem. 48, 2000, 1191-1196. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Capannesi, C., Palchetti, I.: Electrochemical Sensor and Biosensor for Polyphenols Detection in Olive Oils. Food Chem. 71, 2000, 553-562. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Justesen, U., Knuthsen, P.: Quantitative Analysis of Flavonols, Flavones and Flavanones in Fruits, Vegetables and Beverages by High-performance Liquid Chromatography with Photo-diode Array and Mass Spectrometric Detection. J. Chromatogr. A 799, 1998, 101-110. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Guillén, D., Merello, F., Barroso, C.: Solid-Phase Extraction for Sample Preparation in the HPLC Analysis of Polyphenolic Compound in "Fino" Sherry Wine. J. Agric. Food Chem. 45, 1997, 403-406. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Chang, C., Chiu, K., Chen, Y.: Effect of Ethanol Content on Carbon Dioxide Extraction of Polyphenols from Tea. J. Food Compos. Anal. 14, 2001, 75-82. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Robards, K., Antolovich, M.: Analytical Chemistry of Fruit Bioflavonoids A Review. Analyst. 122, 1997, 11-34. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Díaz, D., Arias, C.: A Chromene an Isoprenylated Methyl Hydroxybenzoate and a C-methyl Flavanone from the Bark of Piper Hostmannianum. Phytochemistry 26, 1987, 809-811. Přejít k původnímu zdroji...
  14. McMurrough, I.:High Performance Liquid Chromatography of Flavonoids in Barley and Hops. J. Chromatogr. A 215,1981, 683-693. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Chu, K.O., Wang, Ch.Ch., Rogers, M.S., Choy, K. W., Pang, Ch. P.: Determination of catechins and catechin gallates in biological fluids by HPLC with coulometric array detection and solid-phase extraction. Anal. Chim. Acta 510, 2004, 69-76. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Tsao, R., Deng, Z.: Separation procedures for naturally occuring antioxidant phytochemicals. J. Chomatogr. B 812, 2004, 85-99. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Finger, A., Kuhr, S.: Chromatography of Tea Constituents. J. Chromatogr. A 624, 1992, 293-315. Přejít k původnímu zdroji...
  18. Zuo, Y., Chen H., Deng, Y.: Simultaneous Determination of Catechins, Caffeine and Gallic Acids in Green, Oolong, Black and Pu-erh Teas Using HPLC with a Photodiode Array Detector.Talanta 57, 2002, 307-316. Přejít k původnímu zdroji...
  19. Robards, K., Prenzler, P., Tuckler, G.: Phenolic Compounds and their Role in Oxidative Processes in Fruits. Food Chem. 66,1999, 401-436. Přejít k původnímu zdroji...
  20. Drbal, K., Křížek, M.: Analytická chemie. České Budějovice: Jihočeská univerzita, 1999.
  21. Stevens, J., Taylor, A., Deinzer, M.: Quantitative Analysis of Xanthohumol and Related Prenylflavonoids in Hops and Beer by Liquid Chromatography-tandem Mass Spectrometry. J. Chromatogr. A 832, 1999, 97-107. Přejít k původnímu zdroji...
  22. Castro, R., Moyano, E., Galceran, T.: Ionpair Liquid Chromatography Atmospheric Pressure Ionization Mass Spectrometry for the Determination of Quaternary Ammonium Herbicides. J. Chromatogr. A 830, 1999, 145-154. Přejít k původnímu zdroji...
  23. Castro, R., Moyano, E., Galceran, T.: Determination of Quaternary Ammonium Pesticides by Liquid Chromatographyelectrospray Tandem Mass Spectrometry. 914, 2001, 111-121. Přejít k původnímu zdroji...
  24. Dalluge, J., Nelson, B., Thomas, J.: Selection of Column and Gradient Elution System for the Separation of Catechins in Green Tea Using High-performance Liquid Chromatography. J. Chromatogr. A 793, 1998, 265-274. Přejít k původnímu zdroji...
  25. Whittle, N., Eldridge, H.: Identification of the Polyphenols in Barley and Beer by HPLC/MS and HPLC/Electrochemical Detection. J. Inst. Brew. 105, 1999, 89-99. Přejít k původnímu zdroji...
  26. Harvey, D.: Modern Analytical Chemistry. MacGraw-Hill Companies, 2001.
  27. Volka, K., a kol.: Analytická chemie II. VŠCHT, Praha, 2000.
  28. Stevens, J., Taylor, A., Nickerson, B., Ivancic, M., Henning, J., Haunold, A., Deinzer, M.: Prenylflavonoid Variation in Humulus lupulus: Distribution and Taxonomic Significance of Xanthogalenol and 4'-O-methylxanthohumol. Phytochemistry 53, 2000, 759-775. Přejít k původnímu zdroji...
  29. Gibala, P.: Diplomová práce, VŠCHT, Praha, 2003.