Kvasny Prum. 2005; 51(6): 195-201 | DOI: 10.18832/kp2005011

Srovnání jakosti jarního ječmene sklizně roku 2000 a 2004.Recenzovaný článek

Josef PROKEŠ
VÚPS Praha, a.s., Sladařský ústav

Jakost sladovnického ječmene dané sklizně je ve VÚPS Praha, a.s., Sladařském ústavu v Brně každoročně ověřována již po dlouhou řadu let. V článku je provedeno srovnání výsledků získaných ze sklizní 2000 a 2004, které byly - každé z jiného pohledu - problematické. Sklizeň 2000 byla z hlediska sklizeného množství, průměrného výnosu a technologické jakosti ječmene hodnocena jako nejhorší sklizeň za posledních 40 let. Sklizeň 2004 byla vynikající po stránce produkce a průměrného hektarového výnosu, bohužel technologická jakost sklizeného ječmene byla problematická až nevyhovující, zejména kvůli nízkému obsahu bílkovin. Jakost ječmene sklizní roku 2000 a roku 2004 ukazuje, jak silný byl vliv ročníku na jakost ječmene. V článku je uveden vliv obsahu bílkovin na vlastnosti a jakost ječmene, na výtěžnost sladování a náklady na hvozdění. Podle dosažených technologických podmínek je proveden výpočet a srovnání množství vody, které je nutno odpařit ze zeleného sladu. Dále jsou diskutovány vztahy mezi parametry sladu - extrakt, obsah bílkovin, obsah rozpustného dusíku, Kolbachovo číslo, a míra jejich vzájemného ovlivňování. V samostatné tabulce je srovnána jakost sklizně ječmene, sladu a množství vyrobeného piva pro sklizeň roku 2000 a roku 2004. Je dokázáno, že vstupní jakost sladovnického ječmene jednoznačně ovlivňuje výrobu sladu a výrazně ovlivňuje výrobu a jakost piva.

Klíčová slova: ječmen, slad, pivo, sklizeň, kvalita

Zveřejněno: 1. červen 2005 

Reference

  1. Prokeš, J.: Jakost ječmene sklizně 2000.Kvasny Prum.46, 2000, 354. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Prokeš, J.: Parametry jakosti sladovnického ječmene sklizně v ČR. Ječmenářská ročenka 2001. VÚPS, Praha 2000, s. 134. ISBN 80-902658-7-1.
  3. Prokeš, J.: Parametry jakosti sladovnického ječmene sklizně v ČR.Pivovarský kalendář 2001.VÚPS, Praha 2000, s.123. ISBN 80-902658-8-X.
  4. Prokeš, J.: Jakost sladovnického ječmene sklizně 2004 v ČR. Kvasny Prum. 50, 2004, 346. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Prokeš, J.: Parametry jakosti sladovnického ječmene sklizně v ČR. Ječmenářská ročenka 2005. VÚPS, Praha 2004, s. 90, ISBN 80-86576-11-6.
  6. Prokeš, J.: Parametry jakosti sladovnického ječmene sklizně v ČR.Pivovarský kalendář 2005.VÚPS, Praha 2004, s.131, ISBN 80-86576-12-4.
  7. Prokeš, J.: Výsledky monitoringu jakosti ječmene sklizně 2004. Kvasny Prum. 51, 2005, 15.
  8. Prokeš, J.: Sladaři potřebují kvalitní surovinu. Agromagazín 5, (7), 14.
  9. Prokeš, J.: Jaký byl ročník 2004 pro sladovnický ječmen. Úroda LII, 2004 (12),10.
  10. Prokeš, J.: Sladovnický ječmen v roce 2004. Farmář 10, 2005 (1), 21.
  11. Prokeš, J.: Sladovnický ječmen v roce 2004. Zemědělský týdeník 10, 2005.
  12. Prokeš, J.: Dusíkaté látky v ječmeni, Farmář 10, 2005 (2), 24.
  13. Prokeš, J.: Technologický význam dusíkatých látek v ječmeni a sladu. Kvasny Prum. 46, 2000, 277. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Kosař, K., Procházka, S. et.al.:Technologie výroby sladu a piva, VÚPS Praha, a.s., 2000. ISBN 80-902658-6-3.