Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2005; 51(6): 195-201 | DOI: 10.18832/kp2005011
Jakost sladovnického ječmene dané sklizně je ve VÚPS Praha, a.s., Sladařském ústavu v Brně každoročně ověřována již po dlouhou řadu let. V článku je provedeno srovnání výsledků získaných ze sklizní 2000 a 2004, které byly - každé z jiného pohledu - problematické. Sklizeň 2000 byla z hlediska sklizeného množství, průměrného výnosu a technologické jakosti ječmene hodnocena jako nejhorší sklizeň za posledních 40 let. Sklizeň 2004 byla vynikající po stránce produkce a průměrného hektarového výnosu, bohužel technologická jakost sklizeného ječmene byla problematická až nevyhovující, zejména kvůli nízkému obsahu bílkovin. Jakost ječmene sklizní roku 2000 a roku 2004 ukazuje, jak silný byl vliv ročníku na jakost ječmene. V článku je uveden vliv obsahu bílkovin na vlastnosti a jakost ječmene, na výtěžnost sladování a náklady na hvozdění. Podle dosažených technologických podmínek je proveden výpočet a srovnání množství vody, které je nutno odpařit ze zeleného sladu. Dále jsou diskutovány vztahy mezi parametry sladu - extrakt, obsah bílkovin, obsah rozpustného dusíku, Kolbachovo číslo, a míra jejich vzájemného ovlivňování. V samostatné tabulce je srovnána jakost sklizně ječmene, sladu a množství vyrobeného piva pro sklizeň roku 2000 a roku 2004. Je dokázáno, že vstupní jakost sladovnického ječmene jednoznačně ovlivňuje výrobu sladu a výrazně ovlivňuje výrobu a jakost piva.
Zveřejněno: 1. červen 2005