Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2004; 50(10): 291-297 | DOI: 10.18832/kp2004019
Stočené pivo bez přítomnosti kyslíku tvoří vyvážený oxidačně-redukční systém, v němž probíhá relativně pomalá výměna elektronů mezi donory a akceptory elektronů. Mezi oxidačními činidly zaujímá významné místo kyslík, vystupující po aktivaci jako soubor silných oxidačních činidel se silnými degradačními účinky (reactive oxygen species, ROS a oxygen free radicals, OFRs). Výsledkem oxidace jsou nevratné oxidační změny, charakterizované uživatelem jako stárnutí. Rozpadem organických látek mohou vznikat sloučeniny, podporující i inhibující další oxidaci. Při výrobě piva může oxidace vzdušným kyslíkem poskytovat další oxidační činidla, např. semichinony, chinony a peroxidy, které mohou působit i při stárnutí za nepřítomnosti vzduchu. Reaktivní oxidační činidla, vznikající redukcí kyslíku reduktonem, mohou s tímto reduktonem reagovat, čímž je zaručena zpětná vazba mezi oxidačními činidly a jejich generátorem. Tato zpětná vazba je příčinou současných schopností redukujících látek vystupovat jako prooxidanty a antioxidanty. Tímto způsobem se chovají typické antioxidanty jako kyseliny gallová, askorbová a tanin. Uvádějí se příklady rozdílové i podílové diferenční spektroskopie při stárnutí piva.
Zveřejněno: 1. říjen 2004