Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2004; 50(6): 162-168 | DOI: 10.18832/kp2004011
Dormance již dnes patří k parametrům hodnocení jakosti sladovnického ječmene. Intenzita dormance ječmene byla ověřena pomocí stanovení klíčivé energie na Petriho miskách se 4 ml vody za 72 h v termostatu při 20 °C. Určení rychlosti klíčení bylo provedeno výpočtem z údajů klíčivé energie podle dříve publikovaného vzorce. Stanovení klíčivé energie sladovnického ječmene proběhlo v letech 2001 až 2003 vždy 6 týdnů po sklizni. Byly hodnoceny odrůdy sladovnického ječmene Jersey, Kompakt, Prestige, Scarlett a Tolar, které jsou nosnými sladařskými odrůdami. Vzorky byly vybrány na základě následujících parametrů jakosti: obsah bílkovin v ječmeni v rozmezí 10-12 % v sušině a klíčivost ječmene vyšší než 96 %. Ukázalo se, že se výrazně zvýšil počet předplodin, po kterých je ječmen pěstován. Potvrdilo se, že dormanci ječmene nejvíce ovlivňuje ročník, rozdíly mezi odrůdami jsou malé. Nejlepší předplodinou (vliv na klíčivou energii) byla okopanina, mezi obilninou a olejninou není statisticky významný rozdíl. Prokázalo se, že použití výpočtu rychlosti klíčení z údajů klíčivé energie umožní zřetelnější rozlišení vlivu jednotlivých faktorů. Předložené výsledky byly získány v rámci řešení výzkumného projektu NAZV, ev. č. QC 1096 "Výzkum faktorů optimalizace kvality produkce obilovin v ČR", který je řešen v letech 2001-2004.
Zveřejněno: 1. červen 2004