Kvasny Prum. 2004; 50(6): 162-168 | DOI: 10.18832/kp2004011

Dormance vybraných odrůd sladovnického ječmene v letech 2001 až 2003.Recenzovaný článek

Josef PROKEŠ
VÚPS, a. s., Sladařský ústav, Mostecká 7, 614 00 Brno

Dormance již dnes patří k parametrům hodnocení jakosti sladovnického ječmene. Intenzita dormance ječmene byla ověřena pomocí stanovení klíčivé energie na Petriho miskách se 4 ml vody za 72 h v termostatu při 20 °C. Určení rychlosti klíčení bylo provedeno výpočtem z údajů klíčivé energie podle dříve publikovaného vzorce. Stanovení klíčivé energie sladovnického ječmene proběhlo v letech 2001 až 2003 vždy 6 týdnů po sklizni. Byly hodnoceny odrůdy sladovnického ječmene Jersey, Kompakt, Prestige, Scarlett a Tolar, které jsou nosnými sladařskými odrůdami. Vzorky byly vybrány na základě následujících parametrů jakosti: obsah bílkovin v ječmeni v rozmezí 10-12 % v sušině a klíčivost ječmene vyšší než 96 %. Ukázalo se, že se výrazně zvýšil počet předplodin, po kterých je ječmen pěstován. Potvrdilo se, že dormanci ječmene nejvíce ovlivňuje ročník, rozdíly mezi odrůdami jsou malé. Nejlepší předplodinou (vliv na klíčivou energii) byla okopanina, mezi obilninou a olejninou není statisticky významný rozdíl. Prokázalo se, že použití výpočtu rychlosti klíčení z údajů klíčivé energie umožní zřetelnější rozlišení vlivu jednotlivých faktorů. Předložené výsledky byly získány v rámci řešení výzkumného projektu NAZV, ev. č. QC 1096 "Výzkum faktorů optimalizace kvality produkce obilovin v ČR", který je řešen v letech 2001-2004.

Klíčová slova: ječmen, dormance

Zveřejněno: 1. červen 2004 

Reference

  1. Prokeš, J.: Dormance ječmene v letech 2001 a 2002. Kvasny Prum. 49, 2003, s. 290.
  2. Robinson, D. L., Mann, A.D., Digby, P.G.N.: REML - Analysis of large data sets with two or more sources of variation by residual maximum likelihood. Biomathematics & Statistics Scotland, The University of Edinburgh, 1995.
  3. Ječmenářská ročenka 2004, VÚPS, a. s., 2003, ISBN 80-86576-07-8.
  4. Prokeš, J.: Výsledky monitoringu jakosti ječmene sklizně 2001. Kvasny Prum. 48, 2002, s. 13.
  5. Prokeš, J.: Jakost sladovnického ječmene sklizně 2001 v ČR. Kvasny Prum. 47, 2001, s. 337.
  6. Prokeš, J.: Výsledky monitoringu jakosti ječmene sklizně 2002. Kvasny Prum. 49, 2003, s. 11.
  7. Prokeš, J.: Parametry sladů z ječmene sklizně 2002 v ČR. Kvasny Prum. 48, 2002, s. 323. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Prokeš, J.: Výsledky monitoringu jakosti ječmene sklizně 2003. Kvasny Prum. 50, 2004, s. 15.
  9. Prokeš, J.: Jakost sladovnického ječmene sklizně 2003. Kvasny Prum. 49, 2003, s. 349. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Šebánek, J. et all: Fyziologie rostlin, SZN 1983.
  11. Schwanitz, F: Vývoj kulturních rostlin, SZN 1969.
  12. Kosař, K., Procházka, S. et all.: Technologie výroby sladu a piva. VÚPS Praha, a.s., 2000, ISBN 80-902658-6-3.