Kvasny Prum. 2004; 50(1): 3-11 | DOI: 10.18832/kp2004001

Charakterizace piva českého typu.Recenzovaný článek

Pavel ČEJKA, Vladimír KELLNER, Jiří ČULÍK, Tomáš HORÁK, Marie JURKOVÁ
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Pivovarský ústav Praha

Článek podrobně mapuje situaci v českém pivovarství na přelomu tisíciletí a zabývá se charakterizací rozdílů mezi českými pivy a pivy zahraničními typu ležák nebo Pils. Na základě rozsáhlého souboru analytických a senzorických dat bylo definováno tzv. pivo českého typu, které se svou charakteristikou liší od většiny zahraničních piv. Pivo českého typu se vyznačuje přítomností neprokvašeného extraktu, vyšší hořkostí a barvou, vyšším obsahem polyfenolů a hodnotami pH. Po senzorické stránce je charakterizováno vyšší plností, hořkostí, delším dozníváním hořkosti a nižším výskytem cizích chutí a vůní. Po technologické stránce má dominantní vliv složení sypání a míra chmelení a jejich sladění s výběrem kvasničného kmene a použitým způsobem kvašení.

Klíčová slova: pivo českého typu, chemická analýza, senzorická analýza, faktorová analýza, shluková analýza, fuzzy shlukování, regresní stromy

Zveřejněno: 1. leden 2004 

Reference

  1. Anděl, J.: Matematická statistika, SNTL Praha, 1985.
  2. Meloun, M., Militký, J.:Statistické zpracováníexperimentálních dat. PLUS Praha, 1994.
  3. Meloun, M., Militký, J.: Kompendium statistického zpracování dat. Academia Praha, 2002.
  4. Hebák, P., Hustopecký, J.:Vícerozměrné statistické metody s aplikacemi. SNTL/ALFA Praha, 1987.
  5. Kellner, V. et al.: Charakterizace rozdílů senzorických profilů mezi skupinami tuzemských a zahraničních piv. Výzkumná zpráva VÚ1.1/1999. VÚPS, Praha 2000.
  6. Kellner, V. et al.: Charakterizace rozdílů senzorických profilů mezi skupinami tuzemských a zahraničních piv. Výzkumná zpráva VÚ1.1/2000. VÚPS, Praha 2000.
  7. Kellner, V. et al.: Charakterizace rozdílů senzorických profilů mezi skupinami tuzemských a zahraničních piv. Výzkumná zpráva VÚ1.1/2001. VÚPS, Praha 2001.
  8. Kellner, V. et al.: Charakterizace rozdílů senzorických profilů mezi skupinami tuzemských a zahraničních piv. Výzkumná zpráva VÚ1.1/2002. VÚPS, Praha 2002.