Kvasny Prum. 2003; 49(7-8): 188-191 | DOI: 10.18832/kp2003014

Turbidimetrická titrační analýza klasické křemelinové filtrace.Recenzovaný článek

Petr SLADKÝ, Miroslav DIENSTBIER
Katedra chemické fyziky a optiky, MFF UK, Ke Karlovu 3, 121 16 Praha 2

V průběhu klasické naplavovací křemelinové filtrace byly měřeny ve dvou úhlech rozptylu světla zákaly filtrovaného piva, a to jak průtokově, tak i na výstupu z filtru. Přesto, že hodnoty zákalů naměřené na začátku a na konci filtrace se příliš nelišily resp. mírně klesaly, metodou tepelného šokování bylo pozorováno výrazné zhoršení koloidní stability piva na konci filtrace oproti pivu vytékajícímu z filtru na začátku procesu. Rychlou a nenákladnou metodou turbidimetrické analýzy na principu Chaponových testů na tanoidy a alkoholový chladový zákal bylo shledáno, že ve filtrátu přibývá v průběhu filtrace tanoidů. S rostoucí dobou filtrace byl pozorován ve filtrátu i růst množství anthokyanogenů a celkových polyfenolů. Pozorované vymývání celého spektra komplexů bohatých na polyfenoly, zadržených již dříve ve vrstvě blíže u filtrační přepážky, do filtrátu, je pravděpodobně komplexní chromatografický proces iontově-výměnného i velikostně-filtračního resp. vylučovacího charakteru. S dobou filtrace klesá pravděpodobně i rozpustnost protein-polyfenolových komplexů již zadržených ve filtrační vrstvě s přibývajícím množstvím dalších komplexů, převážně obsahujících proteiny, v důsledku čehož dochází ke změně srážecího resp. rozpouštěcího poměru mezi nimi a polyfenoly.

Klíčová slova: turbidimetrie, křemelinová filtrace, zákal

Zveřejněno: 1. červenec 2003 

Reference

  1. Analytica - EBC: Brauerei und Getränke - Rundschau. Verlag. Hans Carl, 1997.
  2. Briem, F., Geiger, E.:Development of colloidal stability during beer filtration.Tech. Q. Master Brew. Assoc. Am. 36, 1999, s. 211-213.
  3. Chapon, L.: Nephelometry as a method for studying the relation between polyphenols and proteins. J. Inst. Brew. 99, 1993, s. 49-56. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Chapon, L.: The mechanics of beer stabilisation. Brewer's Guardien 10 (12), 1994, s. 46-50.
  5. Hlaváček, F., Lhotský, A.: Pivovarství, SNTL Praha, 1972.
  6. Hough, J. S.: The biotechnology of malting and brewing. Cambridge University Press, Cambridge, 1991.
  7. Kahler, M., Voborský, J.: Filtrace piva, SNTL, Praha, 1981.
  8. Kunze, W.: Technologie Brauer und Malzer, VLB, Berlin, 1998.
  9. Mc Farlane, W. D., Wye E., Grant, H. L.: Studies on the flavonoid compounds in beer, Proc.of the 7th EBC Congress, Baden-Baden, 1955, s. 298-309.
  10. Sladký, P., Dienstbier, M.: Modulární turbidimetr pro praktickou výuku v pivovarství a nápojovém průmyslu. Kvasny Prum. 46, 2000, s. 280-280, 321-324. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Sladký, P., Dienstbier, M.: Zlepšené postupy měření zákalů pro komplexní sledování koloidní stability piva pomocí dvouúhlového turbidimetrického a titračního systému DATTS. Kvasny Prum. 47, 2001, s. 122-126, 195-200. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Sladký, P., Císařová, H., Dienstbier, M., Gabriel, P.: Vývoj koloidních zákalů světlého ležáku během stárnutí. Kvasny Prum. 47, 2001, s. 322-327. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Sladký, P., Císařová, H., Dienstbier, M., Gabriel, P.: Přímá analýza makromolekulárních komplexů piva novou metodou diferenciální nefelometrické titrace. Kvasny Prum. 48, 2002 s. 267-273. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Uchida, M., Ono, M.: Technological approach to improve beer flavor stability: Analysis of the effect of brewing processes on beer flavor stability by the electron spin resonance method. J. Am. Soc. Brew. Chem. 58(1), 2000, s. 8-13. Přejít k původnímu zdroji...