Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2002; 48(11-12): 302-308 | DOI: 10.18832/kp2002022
Pokusy zkoumající vhodnost zrn amarantu pro výrobu lihu potvrdily, že se jedná o surovinu vhodnou pro zemědělské lihovary, obzvláště pro technologii beztlakého uvolňování škrobu. Zrna amarantu lze snadno rozmělnit. Ukázalo se, že aplikací technologie beztlakého uvolňování škrobu (tj. bez působení tlaku a tepla na surovinu) lze dosáhnout vyšší výtěžnosti okolo 2,7 l na 100 kg amarantového škrobu (1,4 l ethanolu ze 100 kg suroviny). Přídavek 10 % amarantu do žitné zápary zvýšil výtěžnost ethanolu o cca 0,6-0,7 l ze 100 kg žitného škrobu. Zároveň vliv neškrobnatých komponent amarantu způsobuje vyšší růst produktivnosti a energie fermentace měřené množstvím uvolněného CO2, zejména ve fázi zakvašení a na počátku hlavního kvašení. pH zkvašených amarantových zápar bylo vyšší než u žitných, a pohybovalo se okolo 4,7. Alkohol získaný z amarantu v průběhu pokusů byl v porovnání s žitným charakteristický devětkrát vyšším obsahem methanolu a cca čtyřnásobně vyšším obsahem n-butylalkoholu; obsah dalších vedlejších produktů byl srovnatelný. Množství methanolu a n-butanolu v získaném surovém destilátu nedosahovalo limitů povolených polskou normou.
Zveřejněno: 1. listopad 2002