Kvasny Prum. 2002; 48(11-12): 302-308 | DOI: 10.18832/kp2002022

Výzkum využití amarantu v zemědělských lihovarech při použití technologie beztlakého uvolnění škrobu.Recenzovaný článek

G. KŁOSOWSKI, B. CZUPRYŃSKI, K. KOTARSKA, M. WOLSKA

Pokusy zkoumající vhodnost zrn amarantu pro výrobu lihu potvrdily, že se jedná o surovinu vhodnou pro zemědělské lihovary, obzvláště pro technologii beztlakého uvolňování škrobu. Zrna amarantu lze snadno rozmělnit. Ukázalo se, že aplikací technologie beztlakého uvolňování škrobu (tj. bez působení tlaku a tepla na surovinu) lze dosáhnout vyšší výtěžnosti okolo 2,7 l na 100 kg amarantového škrobu (1,4 l ethanolu ze 100 kg suroviny).  Přídavek 10 % amarantu do žitné zápary zvýšil výtěžnost ethanolu o cca 0,6-0,7 l ze 100 kg žitného škrobu. Zároveň vliv neškrobnatých komponent amarantu způsobuje vyšší růst produktivnosti a energie fermentace měřené množstvím uvolněného CO2, zejména ve fázi zakvašení a na počátku hlavního kvašení.             pH zkvašených amarantových zápar bylo vyšší než u žitných, a pohybovalo se okolo 4,7.             Alkohol získaný z amarantu v průběhu pokusů byl v porovnání s žitným charakteristický devětkrát vyšším obsahem methanolu a cca čtyřnásobně vyšším obsahem n-butylalkoholu; obsah dalších vedlejších produktů byl srovnatelný. Množství methanolu a n-butanolu v získaném surovém destilátu nedosahovalo limitů povolených polskou normou.

Klíčová slova: alkoholové kvašení, tvorba vedlejších produktů, fermentace amarantu

Zveřejněno: 1. listopad 2002