Kvasny Prum. 2002; 48(6): 142-148 | DOI: 10.18832/kp2002011

Ukazatel sladovnické jakosti.Recenzovaný článek

V. PSOTA, K. KOSAŘ

Na základě požadavků českých výrobců sladu a piva byl upraven systém hodnocení technologické kvality odrůd sladovnického ječmene. Bylo dohodnuto, že v rámci ukazatele sladovnické kvality budou i nadále hodnoceny: obsah dusíkatých látek (bílkovin) v zrnu ječmeni, extrakt v sušině sladu, relativní extrakt při 45 °C, Kolbachovo číslo, diastatická mohutnost,  dosažitelný stupeň prokvašení, friabilita sladu a obsah ß-glukanů ve sladině. Váhy hodnocených znaků a rovněž tak limitní (optimální a nepřijatelné) hodnoty (hranice) byly stanoveny subjektivně na základě zkušeností a požadavků zástupců českých sladoven a pivovarů. Bodová hodnota každého jednotlivého znaku se vypočte pomocí regresních rovnic a celková hodnota ukazatele sladovnické kvality modifikovanou metodou "superiority measure".

Klíčová slova: ječmen, kvalita

Zveřejněno: 1. červen 2002