Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2002; 48(3): 61-66 | DOI: 10.18832/kp2002006
Teorie kvasného procesu piva prodělala dlouhý vývoj od mechanického výkladu přes vysvětlování na základě pouze chemických reakcí až po poznání biologického anaerobního procesu kvašení za účasti pivovarských kvasinek a významu enzymových reakcí v 19. století. Následovala izolace a zavádění čistých kultur kvasinek v praxi pivovarů a poznatky o infekčních mikroorganismech v pivovarské výrobě. oznání metabolismu kvasinek a jeho mechanismů v 50. letech 20. století umožnil rychlý vývoj moderních laboratorních technik, především chromatografických a elektroforetických. Výzkum transportu cukrů do buňky a jejich postupného zkvašování v 80. letech upřesnil požadavky na složení mladiny a umožnil optimalizaci kvasného procesu především při zavádění CKT. Osvětlil inhibiční působení hladiny glukosy v mediu na zkvašování maltosy. Poznání postupné absorpce aminokyselin mladiny pivovarskými kvasinkami pomohlo např. vysvětlit zvýšenou tvorbu vicinálních diketonů při dlouhodobém napouštění CKT a optimalizovat tento úsek výroby. V 80. letech minulého století se začalo v pivovarství uplatňovat genové inženýrství, jehož výsledkem jsou nejen nové odrůdy ječmene, ale i kmeny kvasnic s novými vnesenými vlastnostmi. Vývoj poznání významu fyzikálně chemických a biochemických vlastností mladiny a geneticky kódovaných metabolických schopností kvasinek postupně rozšiřoval počet sledovaných kritérií. Byly prohlubovány znalosti o geneticky kódovaných vlastnostech jednotlivých kvasničných kmenů a jejich význam na průběh technologie a kvality piva. Výsledky výzkumu upřesňovaly kritéria mladiny, kvasinek i technologických postupů, zvláště od 60. let minulého století v souvislosti s rozvojem realizace velkoobjemových nádob pro kvašení a dokvašování v praxi a od 70. let se zvyšujícími se požadavky na senzorickou stabilitu piva. Postupné poznávání reakcí tvorby komponent staré chuti piva mělo vliv na změnu některých dříve požadovaných hodnot u sladu a mladiny.
Zveřejněno: 1. březen 2002