Kvasny Prum. 2001; 47(11-12): 316-321 | DOI: 10.18832/kp2001023

Stanovení vicinálních diketonů v pivu metodou SPME.Recenzovaný článek

T. HORÁK, J. ČULÍK, P. ČEJKA, M. JURKOVÁ, V. KELLNER

Nutnost sledování obsahu vicinálních diketonů - 2,3-butandionu (diacetylu) a 2,3-pentandionu - v pivu vychází ze skutečnosti, že překročení prahové koncentrace vnímání má za následek negativní ovlivnění senzorických vlastností piva označovaných jako máselné aroma. Ke stanovení těchto látek se využívá spektrofotometrická metoda po destilaci vodní parou, vysokoúčinná kapalinová chromatografie nebo plynová chromatografie ve spojení s headspace technikou. Tato práce předpokládá novou možnost selektivního stanovení diacetylu a pentandionu pomocí plynové chromatografie. Při přípravě vzorku byla klasická statistická headspace technika nahrazena  metodou mikroextrakce na pevné fázi (SPME). Tato technika je jednoduchá, rychlá a ve srovnání s headspace dávkovačem má výrazně nižší pořizovací náklady. Autoři se zabývají nalezením nejvhodnějšího typu vlákna a podmínek ovlivňujících extrakci- vlivu přídavku soli, doby extrakce, vlivu různé koncentrace ethanolu. Dále byly proměřeny validační charakteristiky metody. Tato nová SPME metoda je vhodnou alternativou ke konvenční statistické headspace technice nejen po ekonomické stránce, ale vzhledem k účinnému zkoncentrování analytů umožňuje stanovení volných vicinálních diketonů bez nutnosti temperance vzorku, které může mít za výsledek přeměnu prekurzorů na vicinální diketony, a tak ovlivnit výsledky stanovení. Tuto metodu je tedy možné doporučit pro běžné kontrolní analýzy prováděné v pivovarských laboratořích.

Klíčová slova: vicinální diketony, SPME, pivo

Zveřejněno: 1. listopad 2001