Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2000; 46(12): 350-353 | DOI: 10.18832/kp2000029
Neustále se zvyšující péče o zdraví vede ke zvýšenému zájmu o potraviny zdravé výživy. Potraviny a potravinové suroviny jsou hodnoceny kromě jiných hledisek podle toho, zda a kolik obsahují nutričně cenných látek. Ječmen, sled sledový extrakt a pivo jsou zdrojem řady chemických sloučenin, o jejich pozitivním působení na lidský organizmus není pochyb - jedná se zejména o látky s antioxidačními účinky a některé formy dietetické vlákniny. VÚPS, a.s se na pracovišti Sladařského ústavu Brno zabývá ve spolupráci s /stavem pěstování a šlechtění rostlin MZLU Brno stanovením obsahu tokolů a beta-glukanů v obilkách ječmene v závislosti na odrůdových vlastnostech materiálů.
Zveřejněno: 1. prosinec 2000