Kvasny Prum. 2000; 46(12): 350-353 | DOI: 10.18832/kp2000029

Zdravotně významné látky v ječmeni a pivu.Recenzovaný článek

J. PRÝMA, P. HAVLOVÁ, J. ŠUSTA, R. MIKULÍKOVÁ, J. EHRENBERGEROVÁ, R. NĚMEC

Neustále se zvyšující péče o zdraví vede ke zvýšenému zájmu o potraviny zdravé výživy. Potraviny a potravinové suroviny jsou hodnoceny kromě jiných hledisek podle toho, zda a kolik obsahují nutričně cenných látek. Ječmen, sled sledový extrakt a pivo jsou zdrojem řady chemických sloučenin, o jejich pozitivním působení na lidský organizmus není pochyb - jedná se zejména o látky s antioxidačními účinky a některé formy dietetické vlákniny. VÚPS, a.s se na pracovišti Sladařského ústavu Brno zabývá ve spolupráci s /stavem pěstování a šlechtění rostlin MZLU Brno stanovením obsahu tokolů a beta-glukanů v obilkách ječmene v závislosti na odrůdových vlastnostech materiálů.

Klíčová slova: volné radikály, antioxidanty, vitamin E, tokoferoly, tokotrienoly, beta-glukany

Zveřejněno: 1. prosinec 2000