Kvasny Prum. 2000; 46(4): 102-105 | DOI: 10.18832/kp2000008

Jakost ječmene sklizně 1999 - pivovarská část.Recenzovaný článek

M. HRABÁK, K. NIKOLAI, J. PROKEŠ

V roce 1999 bylo poprvé tradiční hodnocení sladovnických ječmenů doplněno o hodnocení pokusných piv z nich vyrobených. U pěti piv vyrobených z ječmenů z různých pěstitelských oblastí byla provedena fyzikálně chemická analýza, degustační zkoušky i posouzení technologických aspektů. Přestože v některých parametrech se všechna piva prakticky shodovala, byly nalezeny rozdíly zejména v předpovědi koloidní stability, v senzorickém hodnocení i v různém stupni zhoršení senzorické stability po šokování.

Klíčová slova: ječmen, sklizeň, 1999, výroba piva, analýza, degustace

Zveřejněno: 1. duben 2000