Kvasny Prum. 2000; 46(4): 99-101 | DOI: 10.18832/kp2000007

Nejslavnější éra českého pivovarnictví.Recenzovaný článek

G. BASAŘOVÁ, K. KOSAŘ

Nejslavnější érou pivovarství na území dnešní České republiky bylo období přelomu 19. a 20. století, kdy se začala rozvíjet průmyslová výroba sladu a piva a české pivovarství významnou měrou ovlivnilo vývoj tohoto oboru na celém světě. V té době se nevídanou měrou rozvíjelo šlechtění vynikajících odrůd sladovnického ječmene a chmele, české strojírenské firmy se specializovaly na výrobu sladařských a pivovarských zařízení. V technologii sladování se začaly uplatňovat moderní pneumatické principy a pivo se od poloviny 19. století ve všech českých a moravských pivovarech vyrábělo výhradně spodním kvašením, od roku 1885 s uplatněním čistých kultur kvasnic. Suroviny, technologická zařízení a česká piva se ve velké míře vyvážela do celého světa. Nemalou měrou k úspěchu českého pivovarství přispěla hluboká tradice ve výchově vysokoškolských (od roku 1818) a středoškolských (od roku 1868) odborníků, samotný pivovarský výzkum (od roku 1887), zakládání pivovarských spolků a vydávání odborných časopisů.

Klíčová slova: historie, ječmen, průmyslová výroba, pivo

Zveřejněno: 1. duben 2000