Kvasny Prum. 1999; 45(10): 258-261 | DOI: 10.18832/kp1999019

Měření aktivity pivovarských kvasinek.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL

Článek se zabývá měřením aktivity várečných kvasnic. Znalost aktivity kvasnic je nezbytná pro řízení kvasného procesu, zajištění standardního průběhu hlavního kvašení a dokvašování. Kromě klasických testů měření kvasničné vitality a variability se popisuje nový tes měření redukční schopnosti kvasnic. Test se zakládá na redukci furfuralu kvasničnou suspenzí, izolaci těkavých látek přeháněním vodní parou a měření absorbance destilátu v UV oblasti. Podobně lze postupovat při měření schopnosti kvasnic redukovat další karbonylové sloučeniny, např. benzaldehyd a diacetyl.

Klíčová slova: kvasinky, technologická aktivita, kvašení, variabilita, vitalita

Zveřejněno: 1. říjen 1999