Kvasny Prum. 1999; 45(1): 7-9 | DOI: 10.18832/kp1999002

Snížení obsahu kalů flotací horké mladiny ve vířivé kádi.Recenzovaný článek

R. GOLDMANN, J. DOSTÁL

Sérií měření bylo potvrzeno, že flotací horké mladiny oxidem uhličitým lze snížit obsah jemných kalů v závislosti na kvalitě svařovaného sladu až o 50 % původní hodnoty. Účinnost flotace se zvyšuje u mladin vařených z méně kvalitních sladů. Při ustálené kvalitě sladů lze flotací 10 % světlé mladiny dosáhnout i na starším strojním vybavení (scezovací káď ZVU, r.v. 1967) hodnot obsahu jemných kalů 65 až 85 mg/l, což umožní zvýšit objem plnění CKT až na 86 %, a to bez použití odpěňovacích prostředků. Při vyšším plnění CKT by neměla teplota při hlavním kvašení překročit 12°C.

Klíčová slova: vířivá káď, flotace, jemné kaly

Zveřejněno: 1. leden 1999