Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1996; 42(1): 11-15 | DOI: 10.18832/kp1996001
Popisuje se rychlý test stanovení zákalotvorných látek piva. Pivo se oxiduje 2 h při 60 °C přídavkem 5% roztoku persíranu draselného, nebo 40% persíranu amonného ve výsledné koncentraci 0,5 až 1,0 %. Po ochlazení na laboratorní teplotu se v zákaloměru změří trvalý zákal a po dalším ochlazení na O °C chladový zákal. Obě hodnoty jsou v korelaci se koloidní stabilitou piva, měřenou teplotním šokováním. Rozpuštěný kyslík i vzdušný kyslík v hrdle láhví se měří separátně během stáčení piva. Test umožňuje měřit změny obsahu zákalotvorných látek v průběhu výroby piva.
Zveřejněno: 1. leden 1996