Kvasny Prum. 1993; 39(2): 34-38 | DOI: 10.18832/kp1993003

Možnosti kontroly stabilizačních prostředků a optimalizace koloidní stabilizace piva v praxi.Recenzovaný článek

J. ŠKACH, J. VÝBORSKÝ, A. MIKYŠKA, T. ŠRUMA

Po stručném shrnutí metod používaných pro kontrolu prostředků užívaných při koloidní stabilizaci piva je popsán postup tzv. "modelové stabilizační filtrace", který umožňuje za přesně definovaných podmínek srovnatelných s provozní aplikací hodnotit účinnost adsorpčních stabilizačních prostředků. Popsaným způsobem je možno připravit až 30 lahví koloidně stabilizovaného piva pro podrobné analytické i senzorické hodnocení. Na příkladech je dokumentováno jak srovnání účinnosti různých prostředků na jednom druhu piva, tak optimalizace skladby stabilizátorů adsorbujících bílkovinné, resp. polyfenolové prekurzory koloidních zákalů.

Klíčová slova: pivo, stabilizace, koloidní stabilita, kontrola

Zveřejněno: 1. únor 1993