Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1993; 39(2): 34-38 | DOI: 10.18832/kp1993003
Po stručném shrnutí metod používaných pro kontrolu prostředků užívaných při koloidní stabilizaci piva je popsán postup tzv. "modelové stabilizační filtrace", který umožňuje za přesně definovaných podmínek srovnatelných s provozní aplikací hodnotit účinnost adsorpčních stabilizačních prostředků. Popsaným způsobem je možno připravit až 30 lahví koloidně stabilizovaného piva pro podrobné analytické i senzorické hodnocení. Na příkladech je dokumentováno jak srovnání účinnosti různých prostředků na jednom druhu piva, tak optimalizace skladby stabilizátorů adsorbujících bílkovinné, resp. polyfenolové prekurzory koloidních zákalů.
Zveřejněno: 1. únor 1993