Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1991; 37(8-9): 230-234 | DOI: 10.18832/kp1991024
Byly vymezeny chromatografické podmínky pro stanovení obsahu dusičnanů ve varní vodě a pivu metodou iontové chromatografie technikou HPLC. Správnost naměřených hodnot byla ověřena srovnáním s výsledky fotometrické metody podle Postela v klasickém provedení i v technice FIA. Praktickou shodu výsledků všech tří metod prokázaly naměřené hodnoty i vypočtené korelační koeficienty v rozsahu od 0,9794 do0,9992 adalší statistické veličiny. Předností stanovení dusičnanů ve varní vodě a v pivu technikou HPLC je jednoduchá příprava vzorku k analýze, vysoká selektivita a reprodukovatelnost stanovení. Při monitorizaci obsahu dusičnanů ve varních vodách a v pivech východočeských pivovarů byl zjištěn pouze u dvou pivovarů obsah překračující povolenou hranici 50 mg/l. Okolo 50 % pivovarů vykazovalo obsah dusičnanů v pivech pod hladinou 25 mg/l.
Zveřejněno: 1. srpen 1991