Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1982; 28(2): 39-40 | DOI: 10.18832/kp1982009
Byla studována produkce L-lysinu u kmenů Brevibacterium flavum a Corynebacterium glutamicum na bázi sacharózové technologie při aplikaci nestandardních zdrojů dusíku, jako jsou hydrolyzáty extrahovaného řepkového, lněného a bavlníkového šrotu a dále hydrolyzáty krmného droždí. Aplikací těchto N-zdrojů bylo dosaženo produkcí mezi 36-45 gL-lysinu/l fermentačního média za 96-120 hodin kultivace, Výsledky ukazují na reálnou možnost náhrady používané arašídové mouky některými tuzemskými surovinami, a to za podmínek optimalizace obsahu dusíkatého zdroje ve fermentačním médiu.
Zveřejněno: 1. únor 1982