Kvasny Prum. 1982; 28(2): 39-40 | DOI: 10.18832/kp1982009

Produkce L-lysinu při aplikaci nestandardních zdrojů dusíku.Recenzovaný článek

F. SMÉKAL, V. BULANT, E. KINDLOVÁ, M. MAZALOVÁ, S. ULBERT

Byla studována produkce L-lysinu u kmenů Brevibacterium flavum a Corynebacterium glutamicum na bázi sacharózové technologie při aplikaci nestandardních zdrojů dusíku, jako jsou hydrolyzáty extrahovaného řepkového, lněného a bavlníkového šrotu a dále hydrolyzáty krmného droždí. Aplikací těchto N-zdrojů bylo dosaženo produkcí mezi 36-45 gL-lysinu/l fermentačního média za 96-120 hodin kultivace, Výsledky ukazují na reálnou možnost náhrady používané arašídové mouky některými tuzemskými surovinami, a to za podmínek optimalizace obsahu dusíkatého zdroje ve fermentačním médiu.

Klíčová slova: L-lysin, Brevibacterium flavum, Corynebacterium glutamicum, techmologie

Zveřejněno: 1. únor 1982