Kvasny Prum. 1981; 27(12): 265-268 | DOI: 10.18832/kp1981049

Kvalita sladů vyrobených ze sladovnických a ozimých ječmenů a vliv předplodiny.Recenzovaný článek

A. DOLEŽALOVÁ, M. HLAVINKOVÁ

Pěstování jarních ječmenů, speciálně v západních zemích, stagnuje a ustupuje ječmenům ozimým. Důvody jsou zcela ekonomické - především výnos. V sortimentu čs. odrůd není odrůda ozimého ječmene. Pro naše pěstitele nastává určité riziko, a to je poškození porostů při přezimování. Pokusy s výkonnými odrůdami ozimých ječmenů ukázaly zhoršené znaky jakosti sladu oproti srovnávacím pokusům s jarním ječmenem. Především hodnoty v extraktu jsou podprůměrné. Vliv předplodiny na jakost je značný. Řada pokusů ukazuje, že příznivější hodnoty jakosti i vyšší výnosy dosahuje sladovnický ječmen po klasické předplodině - okopanině. Výsledky byly získány ze šestiletých pokusů hodnocených analýzou rozptylu při trojnásobném třídění.

Klíčová slova: slad, kvalita, ozimý ječmen, jarní ječmen

Zveřejněno: 1. prosinec 1981