Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2018; 64(4): 173-184 | DOI: 10.18832/kp201823
Přehledový článek je věnován filtraci piva, která je v dnešní době důležitou součástí pivovarské technologie. Článek popisuje historický vývoj této separační techniky, vysvětluje základní pojmy, způsoby filtrace pomocí různých filtračních materiálů a specifikuje zákalotvorné částice piva podle velikosti a fyzikálně-chemických vlastností. Kromě obecného přehledu přináší souhrnné novodobé poznatky o mechanismu zanášení filtrů kvasinkami, koloidními částicemi, makromolekulami jako jsou proteiny nebo sacharidy. Zvláštní pozornost je věnována vlivu beta-glukanům, u nichž je při filtraci podstatnější jejich molekulová hmotnost, případně jejich interakce s dalšími složkami piva, než celková koncentrace. Článek dále obsahuje informace o způsobech zlepšení filtrace, představuje nové filtrační materiály a z hlediska udržitelnosti a ekologie srovnává dva nejvíce používané filtrační systémy, a to naplavovací a membránovou filtraci.
Vloženo: 18. květen 2018; Přijato: 26. červen 2018; Zveřejněno: 15. srpen 2018