Kvasny Prum. 2018; 64(4): 173-184 | DOI: 10.18832/kp201823

Filtrace piva - reviewRecenzovaný článek

Martin SLABÝ, Karel ŠTĚRBA, Jana OLŠOVSKÁ
Research Institute of Brewing and Malting, Lípová 15, CZ 120 44 Praha 2/Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Lípová 15, 120 44 Praha 2

Přehledový článek je věnován filtraci piva, která je v dnešní době důležitou součástí pivovarské technologie. Článek popisuje historický vývoj této separační techniky, vysvětluje základní pojmy, způsoby filtrace pomocí různých filtračních materiálů a specifikuje zákalotvorné částice piva podle velikosti a fyzikálně-chemických vlastností. Kromě obecného přehledu přináší souhrnné novodobé poznatky o mechanismu zanášení filtrů kvasinkami, koloidními částicemi, makromolekulami jako jsou proteiny nebo sacharidy. Zvláštní pozornost je věnována vlivu beta-glukanům, u nichž je při filtraci podstatnější jejich molekulová hmotnost, případně jejich interakce s dalšími složkami piva, než celková koncentrace. Článek dále obsahuje informace o způsobech zlepšení filtrace, představuje nové filtrační materiály a z hlediska udržitelnosti a ekologie srovnává dva nejvíce používané filtrační systémy, a to naplavovací a membránovou filtraci.

Klíčová slova: filtrace piva, naplavovací křemelinová filtrace, membránová filtrace, filtrovatelnost

Vloženo: 18. květen 2018; Přijato: 26. červen 2018; Zveřejněno: 15. srpen 2018 

Reference

  1. Ambrosi, A., Cardozo, N. S. M., Tessaro, I. C., 2014: Membrane Separation Processes for the Beer Industry: a Review and State of the Art. Food Bioprocess Technol., 7:921-936. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Basařová, G., Šavel, J., Basař, P., Lejsek, T., 2010: Pivovarnictví - Teorie a praxe výroby piva. Vydavatelství VŠCHT Praha, Praha.
  3. Benítez, E. I., 2013: Turbidimetric Behavior of Colloidal Particles in Beer Before Filtration Process, Food Bioprocess Technol., 6:1082-1090. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Bhatnagar, A., Hogland, W., Marques, M., Sillanpää, M., 2013: An overview of the modification methods of activated carbon for its water treatment applications. Chemical Engineereing Journal 219: 499-511. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Bílek, 2016: on-line: https://filtrace.com/cross-flow-filtr. (Accessed June 6, 2018)
  6. Braun, F., Hildebrand, N., Wilkinson, S., Back, W., Becker, T., 2011.: Large-scale study on beer filtration with combined filter aid additions to cellulose fibres, J. Inst. Brew. 117: 314-328. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Briggs, D., Boulton, C., Brookes, P., Stevens, R., 2004: Brewing science and practice. London, Boca Raton: CRC Press: 881. ISBN 130978-0849325472 Přejít k původnímu zdroji...
  8. Gertsman, A., 2017: Beer clarification with modern centrifugal separators. Tech. Q. Master Brew. Assoc. Am. 54: 38-40
  9. Hippmann, S., Eßlinger, H. M., Bertau, M., 2016: Alginite - A Novel Filter Aid in Precoat and Cake Filtration. Brewing Science, 68: 26-32.
  10. Iritani, E., Katagiri, N., 2016: KONA Powder and particle Journal No. 33: 179-202. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Jin, Y-L., Speers, R. A., Paulson, A. T., Stewart, R. J., 2004: Effect of β-glucans and process conditions on the membrane filtration performance of beer. J. Am. Soc. Brew. Chem., 62: 117-124. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Juillerat, A., 1952: La filtration de la biére sur kieselguhr et son automatisation. Deuxiéme congres internanational des industries de fermentation, Gand, 1952: 231-236.
  13. Kahler, M., Voborský, J., 1981: Filtrace piva, SNTL, Praha: 304.
  14. Kuiper, S., van Rijn, C. J. M., Nijdam, W., Raspe, O., van Wolferen, H. A. G. M., Krijnen, G. J. M., Elwenspoek, M. C., 2002: Filtration of lager beer with microsieves: Flux, permeate haze and in-line microscope observations. Journal of membrane science, 196: 159-170. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Kupetz, M., Aumer, J., Harms, D., Zarnkow, M., Sacher, B., Becker, T., 2017: High-throughput β-glucan analyses and their relationship with beer filterability. European Food Research and Technology, 243: 341-351. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Kupetz, M., Zarnkow, M., Sacher, B., Becker, T.. 2015a: Interactions between dissolved β-glucans and medium chain fatty acid ethyl esters in model beer solution and their impact on the filterability. J. Am. Soc. Brew. Chem., 73: 323-330. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Kupetz, M., Weber, M., Kollmannsberger, H., Sacher, B., Becker, T., 2015b: Impact of fatty acids and medium chain fatty acid ethyl esters on the beer crossflow membrane filtration. Brewing Science, 68 (September/October): 122-129.
  18. Larsen, L. B., Wichmann, T. B., Sørensen, J. F., Miller, L. B., 2015: Pitfalls and gains from applying xylanases in brewing. Tech. Q. Master Brew. Assoc. Am., 52: 165-168.
  19. Mikulec, M., 2016: Filtrace v technologii výroby piva. České vysoké učení technické v Praze, fakulta strojní [bakalářská práce]
  20. Moll, M., 1994: Beers and Coolers, Intercept, Andover: 495. ISBN 1-898298-2
  21. Mol, M., 2014: Beer membrane filtration (BMF): Does it fit for U.S. breweries? A technological and economic analysis. Tech. Q. Master Brew. Assoc. Am., 51: 54. Přejít k původnímu zdroji...
  22. Sensidoni, M., Marconi, O., Perretti, G., Freeman, G., Fantozzi, P., 2011: Monitoring of Beer Filtration Using Photon Correlation Spectroscopy (PCS), J. Inst. Brew., 117(4), 639-646. Přejít k původnímu zdroji...
  23. Stewart, D. C., Hawthorne, D., Evans, D. E., 1998: Cold sterile filtration: a small scale filtration test and investigation of membrane plugging. J. Inst. Brew., 104: 321-326. Přejít k původnímu zdroji...
  24. Van der Sman, R. G. M., Vollebregta, H. M., Mepschen, A., Noordman, T. R., 2012: Review of hypotheses for fouling during beer clarification using membranes, J. Membrane Science, 396: 22-31. Přejít k původnímu zdroji...
  25. Yazdanshenas, M., TabatabaeiNejad, S.A.R., Soltanieh, M., Tavakkoli, A., Babaluo, A. A., Fillaudeau, L., 2010a: Dead-end microfiltration of rough nonalcoholic beer by different polymeric membranes. Am. Soc. Brew. Chem., 68: 83-88. Přejít k původnímu zdroji...
  26. Yazdanshenas, M., Soltanieh, M., Nejad, S. A. R. T., Fillaudeau, L., 2010b: Cross-flow microfiltration of rough non-alcoholic beer and diluted malt extract with tubular ceramic membranes: Investigation of fouling mechanisms. J. Membrane Science, 362: 306-316. Přejít k původnímu zdroji...
  27. Yano, M., Back, W., Krottenhaler, M., 2008: The impact of low heat load and activated carbon treatment of second wort on beer taste and flavour stability. J. Inst. Brew.,114: 357-364. Přejít k původnímu zdroji...
  28. Zacharias, J., Schneid, R., Scholz, R., 2017: Precoating filtration with compressible filtering aids featuring viscose fibres. Brewing Science, 69: 101-117.
  29. Zuber, J., 2014: Sustainability of beer filtration. Tech. Q. Master Brew. Assoc. Am., 51: 110-112. Přejít k původnímu zdroji...