Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2018; 64(4): 167-172 | DOI: 10.18832/kp201822
Proskovcův hanácký patří mezi známé, historicky významné odrůdy českého sladovnického ječmene. Pro své vynikající vlastnosti byla tato odrůda široce využívána ve šlechtění a dnes je v rodokmenu mnoha evropských moderních odrůd. Cílem této práce bylo popsat technologické, analytické a senzorické vlastnosti sladu a piva vyrobeného z této odrůdy a zhodnotit její potenciál pro výrobu piva v současnosti. Plzeňský slad vyrobený v humnové sladovně byl charakteristický vysokým obsahem bílkovin (13,9 %) a velmi nízkou cytolytickou, proteolytickou a amylolytickou modifikací. Ze sladu byla ve dvou minipivovarech vyrobena ležácká piva s použitím dvourmutového dekokčního postupu a chmelení Žateckým chmelem. Piva byla málo prokvašená (zdánlivé prokvašení 67 a 69 %) a měla vysoký obsah dextrinů, beta-glukanů, arabinoxylanů a polyfenolových látek, senzoricky byla piva hodnocena podobně jako současná běžná piva ležáckého typu. Pivo vyrobené z této odrůdy tradiční sladařskou a pivovarskou technologií by mohlo přispět k zajímavému zpestření nabídky menších pivovarů.
Vloženo: 26. květen 2018; Přijato: 18. červen 2018; Zveřejněno: 15. srpen 2018