Kvasny Prum. 2018; 64(4): 167-172 | DOI: 10.18832/kp201822

Studium technologických vlastností historické odrůdy ječmene Proskovcův hanáckýRecenzovaný článek

Jana OLŠOVSKÁ, Alexandr MIKYŠKA, Pavel ČEJKA, Martin SLABÝ, Vratislav PSOTA
Research Institute of Brewing and Malting, Lípová 15, CZ 120 44 Praha 2, Czech Republic/Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Lípová 15, 120 44 Praha 2

Proskovcův hanácký patří mezi známé, historicky významné odrůdy českého sladovnického ječmene. Pro své vynikající vlastnosti byla tato odrůda široce využívána ve šlechtění a dnes je v rodokmenu mnoha evropských moderních odrůd. Cílem této práce bylo popsat technologické, analytické a senzorické vlastnosti sladu a piva vyrobeného z této odrůdy a zhodnotit její potenciál pro výrobu piva v současnosti. Plzeňský slad vyrobený v humnové sladovně byl charakteristický vysokým obsahem bílkovin (13,9 %) a velmi nízkou cytolytickou, proteolytickou a amylolytickou modifikací. Ze sladu byla ve dvou minipivovarech vyrobena ležácká piva s použitím dvourmutového dekokčního postupu a chmelení Žateckým chmelem. Piva byla málo prokvašená (zdánlivé prokvašení 67 a 69 %) a měla vysoký obsah dextrinů, beta-glukanů, arabinoxylanů a polyfenolových látek, senzoricky byla piva hodnocena podobně jako současná běžná piva ležáckého typu. Pivo vyrobené z této odrůdy tradiční sladařskou a pivovarskou technologií by mohlo přispět k zajímavému zpestření nabídky menších pivovarů.

Klíčová slova: ječmen jarní, slad, pivo, Proskovcův hanácký

Vloženo: 26. květen 2018; Přijato: 18. červen 2018; Zveřejněno: 15. srpen 2018 

Reference

  1. De Clerck, J., 1964: Lehrbuch der Brauerei. Bd. 1. Rohstoffe, Herstellung, Einrichtungen. 2. Aufl., Versuchs- und Lehranstalt für Brauerei, Berlin.
  2. Fischbeck, G., 1992: Barley cultivar development in Europe - success in the past and possible changes in the future. In: L. Munck (ed.), Barley Genetics VI, Vol. II. Munksgaard. Int. Publ. Ltd, Copenhagen: 885-901.
  3. Grausgruber, H., Bointner, H., Tumpold, R., Ruckenbauer, P., 2002: Genetic improvement of agronomic and qualitative traits of spring barley. Plant Breeding, 121: 411-416. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Hänsel, H., 1958: Cereal breeding in Austria. Euphytica, 7: 59-82. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Jalowetz, E., 1929: Pilsner Bier. Im Lichte von Praxis und Wissenschaft. Verlag Institut für Gärungsindustrie, Wien.
  6. Jalowetz, E., 1931: Pilsner malz. Verlag institut für Gärungsindustrie, Wien.
  7. Lein, A., 1963: Breeding for malting quality. First international barley genetics symposium, Wageningen: 310-324.
  8. Lekeš, J., 1961: Origin of Czechoslovak varieties of malting barley and their influence abroad on breeding chief world varieties of malting barley (in Czech). Slezský ústav ČSAV, Opava, 1961.
  9. Lekeš, J., 1964: The breeding of spring barley in the ČSSR (in czech). Vědecké práce VÚO Kroměříž 1964.
  10. Lekeš, J., 1997: Breeding cereals on the Czechoslovakia territory (in czech). Brázda, Praha.
  11. Marečková, J., Psota, V., Sachambula, L., 2011: Agronomical parameters and characteristics of barley genetic resources under the conditions of the forage production area, crop 2010. Kvasny Prum., 57(6): 155-160. Přejít k původnímu zdroji...
  12. MZLH, 1957: Rayonisace odrůd hlavních zemědělských rostlin pro rok 1957/1958. SZN, Praha.
  13. Proskowetz, E., 1926: Nutnost zachovati krajové sorty hospodářských kulturních rostlin. VČAZ.
  14. Proskowetz, E., 1937: Memorebilien. Československá akademie zemědělská, Praha
  15. Psota, V., Hartmann, J., Sejkorova, S., Louckova, T., Vejrazka, K., 2009: 50 years of progress in quality of malting barley grown in the Czech Republic. J. Inst. Brew., 115: 279-291. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Růžička, F., 2004: Historie šlechtění ječmene na území České republiky. 1. část. Kvasny Prum., 50: 182-183. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Schwanitz, F., 1967: Die Evolution der Kulturpflanzen. Bayerischer Landwirtschaftsverlag München, Basel, Wien.
  18. Starec, M., 2016: History of the brewery and malthouse in Záhlinice. Kvasny Prum., 62: 346-355. Přejít k původnímu zdroji...