Kvasny Prum. 2015; 61(5): 153-158 | DOI: 10.18832/kp2015018

Barley and Malt in the Middle Age and Early Modern Period in Czech Lands.Peer-reviewed article

Petr KOČÁR, Jaromír BENEŠ, Michal PREUSZ, Zdeněk VANĚČEK
1 Archeologický ústav AV ČR, Praha, v.v.i., Letenská 4, 118 01 Praha 1
2 Laboratoř archeobotaniky a paleoekologie, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská universita v Českých Budějovicích, Branišovská 1760, 370 05 České Budějovice
3 Archeometrická laboratoř, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého Olomouc, 17. listopadu 1192/12, 771 46 Olomouc

The history of the barley use as a raw material for malt  and beer production in middle ages and early modern era was still in the environment of the czech lands constructed solely on the basis of archival records and historical pictures. Less importance was given to archaeological fi nds. Unjustly neglected remained fi nds of botanical macro remains of barley and barley malt from younger historical epochs, although in the Central European context it is in terms of quantity and quality of the fi ndings a unique fi le. The aim of this article is therefore historical and archaeological context to highlight the benefi ts of archaeo botany for understanding the history of barley, while the integrity of the present all fi ndings malt barley in Czech republic
(In Czech, English summary only).

Keywords: barley, malt, macro-residue, archaeobotany, archaeology, history

Received: February 12, 2015; Accepted: April 9, 2015; Published: May 1, 2015 

References

  1. Basařová, G., 2000: Přínos Tadeáše Hájka z Hájku českému a světovému pivovarnictví. In: Drábek, P. (Ed.). Tadeáš Hájek z Hájku (Vol. 1). Společnost pro dějiny věd a techniky. Praha.
  2. Behre, K. E., 1992:The history of beer additives in Europe - a review. Vegetation History and Archaeology, 8: 35-48. Go to original source...
  3. Beneš, J., Šálková, T., Vaněček, Z., 2011: Původ a nejstarší historie ječmene setého (Hordeum vulgare) na Předním východě: pohled archeobotaniky - Archaeobotanical Insight into the Origin and Early History of Barley (Hordeum vulgare) in the Near East, Kvasny Prum., 57(5): 121-126. Go to original source...
  4. Beranová, M., 2005: Jídlo a pití v pravěku a středověku. Praha.
  5. Bouby, L., Boissinot, P., Marinval, P., 2011: Never mind the bottle. Archaeobotanical evidence of beer-brewing in mediterranean France and the consumption of alcoholic beverages during the 5th century BC. Human Ecology, 39(3): 351-360. Go to original source...
  6. Cymbalak, T., Kočár, P., Matějková, K., Sůvová, Z., 2013: Nález pivovarského sladu v kontextu předlokačního sídelního horizontu v prostoru Spálené ulice na Novém Městě pražském - výsledky mezioborové spolupráce AH 38/2013/2:675-772.
  7. Drábek, P., 2000: Medicínské aspekty v Hájkově knížce o pivu. In: Drábek, P. (Ed.). Tadeáš Hájek z Hájku (Vol. 1). Společnost pro dějiny věd a techniky. Praha.
  8. Dreslerová, D., Kočár, P., 2013: Trends in cereal cultivation in the Czech Republic from the Neolithic to the Migration period (5500 B.C.-A.D. 580). Veget Hist Archaeobot, 22: 257-268. Go to original source...
  9. Foster, L., 2011: Archeologický doklad sladovny na hradě Rabí. Sborník prací z historie a dějin umění 6: 215-230.
  10. Foster, L., Kočár, P., Kočárová, R., 2013: Doklady středověké sladovnické výroby na hradě Rabí. Kvasny Prum., 59 (1): 19-26. Go to original source...
  11. Holub, P., Merta, D., Sadílek, J., 2004: Pivovary v bývalém kartuziánském klášteře a velkostatku v Králově Poli, Archaeologia technica, 16, Brno: 79-88.
  12. Sulitková, L., 2006: Domy s právem nálevu piva a vína ve středověkém a raně novověkém Brně. In: Hrubá, M. 2006: Notum facimus universis collegis. K životnímu jubileu Ludmily Sulitkové. Ústí nad Labem, 135-150.
  13. Hrubý, V., Šebánek, J., 1936: Tři studie k české diplomatice. Spisy FF MU, Brno.
  14. Hůrková, J. a kol., 2014: Venkovské panské sídlo ve středověku a raném novověku. Zámek v Chanovicích, historie, stavební vývoj, hmotná kultura: 402-407.
  15. Janáček, J., 1959: Pivovarnictví v českých královských městech v 16. století. Praha.
  16. Ježek, M., Kočár, P., 2011: Nad počátky Trutnova a jeho pivovarnictví (On the beginnings of Trutnov and its local beer brewing) Archeologické rozhledy, LXIII: 621-643
  17. John, J., 2008: Vaření piva v Českých zemích a zaniklé pivovary na Sokolovsku. Fornica, Sokolov.
  18. Juan Tresseras, J., 1998: La cerveza prehistorica: Investigaciones arqueobotanicas y experimentales. In Maya, J. L., Cuesta, F., and Lopez Cachero, J. (eds.), Genó, un poblado del Bronce Final en el Bajo Segre (Lleida). Publicacions Universitat de Barcelona, Barcelona, pp. 239-252.
  19. Kočár, P., 2014: Hospodářství panského statku v Chanovicíchužitkové druhy rostlin In: Hůrková a kol. Venkovské panské sídlo ve středověku a raném novověku. Zámek v Chanovicích, historie, stavební vývoj, hmotná kultura. s. 402-407.
  20. Kočár, P., Dreslerová, D., 2010: Archeobotanické nálezy pěstovaných rostlin v pravěku České republiky. Památky archeologické, 203-242.
  21. Kočár, P., Kočárová, R., Hůrková, J., Lissek, P., Hartmanová, O.
  22. Kostrouch, F., 2006: Botanický příspěvek k archeologii žízně - archeobotanické analýzy sladů z vrcholného středověku až novověku. Ve službách archeologie, 7: 175-182.
  23. Kostrouch, F., Kočár, P., Sůvová, Z., 2005: Sušice, čp. 135/II, nám. Svobody. Nálezová zpráva o záchranném archeologickém výzkumu při stavebních úpravách a rozšíření prodejny, archiv ZIP o.p.s., čj. 448/05.
  24. Krajíc, R., 1989: Středověká sladovna v Sezimově Ústí. Památky Archeologické, 80: 159-187. Go to original source...
  25. Lissek, P., 2006: Středověká sladovna z Jenišova Újezdu. In: Hlávová, J. - Sýkora, M. (eds.): Archeologické výzkumy v severozápadních Čechách v letech 1998-2002. Most.
  26. Motyková-Šneidrová, K., 2000: Sladovnické zařízení ze 16. století odkryté při archeologickém výzkumu v Nymburce. Zprávy památkové péče, 60 (9): 268-272.
  27. Nekuda, V., 1985: Mstěnice, zaniklá středověká ves u Hrotovic. Brno.
  28. Opravil, E., 1990: Sortiment rostlin v potravě a koření ve středověku českých zemí. Zprávy Vlastivědného muzea v Olomouci, 264: 1-32.
  29. Pekař, J., 1909-11: Kniha o Kosti. Praha.
  30. Pešta, J., 2008: Když se v Milevsku vařilo pivo. Milevské muzeum, Milevsko.
  31. Plavec, M., 2002: Historie nymburského piva. [Díl] 1, Od založení města do vzniku Institutu společnosti váreční roku 1741. Nanebemletí, Nymburk.
  32. Starec, P., 2007: Celetná ulice čp. 588/I. In: Z. Dragoun a kol., Archeologický výzkum v Praze v letech 2005-2006. Pražský sborník historický 35, 330.
  33. Stika, H., P., Zach, B., Melisch, C.M., 2010: Frühmittelalterliches Gerstenmalz aus Cölln,Berlin-Mitte. In: Menghin (ed.)Ausgrabungen in Cölln, Archäologie auf der Fischerinsel in Berlin-Mitte, Berliner Beiträge zur Vor- und Frühgeschichte, Neue Folge (in press).
  34. Stika, H. P., 2011: Early Iron Age and Late Mediaeval malt finds from Germany attempts at reconstruction of early Celtic brewing and the taste of Celtic beer. Archaeological and Anthropological Sciences, 3(1): 41-48. Go to original source...
  35. Stika, H.P.,1996a: Traces of a Possible Celtic Brewery in Eberdingen-Hochdorf, Kreis Ludwigsburg, southwest Germany, Vegetation History and Archaeobotany, 5: 81-88. Go to original source...
  36. Stika, H.-P., 1996b: Keltisches Bier aus Hochdorf, in Biel, J. (ed.): Experiment Hochdorf: keltische Handwerksunst wiederbelebt, Stuttgart: 64-75.
  37. Šálková, T., Beneš, J., Komárková, V., Vaněček, Z., 2012: Historie ječmene setého (Hordeum vulgare) ve střední Evropě podle archeobotanických nálezů. Kvasny Prum. 58(7-8): 215-227. Go to original source...
  38. Unger, R. W., 2007: Beer in Middle Ages and the Renaissance. University of Pennsilvania Press, Philadelphia.
  39. Winter, Z., 1906: Dějiny řemesel a obchodu v Čechách v 14. a v 15. století. Česká akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, Praha.
  40. Zíbrt, Č., 1894: Z dějin piva a pivovarnictví v zemích českých. Kvas, Praha.
  41. Zíbrt, Č., 1910: Řády a práva starodávných pijanských cechů a družstev kratochvilných v zemích českých. Praha.
  42. Zíbrt, Č., 1910: Sladovnické obyčeje, zábavy, slavnosti a pověry v nákladnických domech a pivovárech českých. Praha.