Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2011; 57(7-8): 182-189 | DOI: 10.18832/kp2011016
Polyfenolové látky sladu mají vliv na antioxidační aktivitu, senzorickou i koloidní stabilitu piva. Polyfenolové antioxidanty jsou významné nejen z hlediska senzorického stárnutí piva, ale i z hlediska příznivého zdravotního dopadu na konzumenty. Ječmen představuje potenciál pro ve vodě rozpustné polyfenolové antioxidanty i další redukující látky, jejich uvolnění a tvorba probíhá při sladování. Na kompletním souboru vzorků šesti odrůd ječmene doporučených pro výrobu Českého piva ze čtyř lokalit (pokusných stanic) byla provedena studie obsahu polyfenolových látek a antioxidační kapacity v laboratorních sladech připravených jednotným postupem. V laboratorní sladině byl stanoven obsah polyfenolových látek, redukční kapacita pomocí 2,6-dichlofenolindofenolu (RK-DCPI) a antiradikálová aktivita pomocí radikálu 1,1-difenyl 2-pikryl hydrazylu (ESR-DPPH). Výsledky ukázaly jak odrůdové rozdíly, tak významný vliv půdně klimatických podmínek lokality na sledované vlastnosti. Nejvyšší hodnoty celkových polyfenolů, flavanoidů a relativně nízký obsah anthokyanogenů (nejvyšší index polymerace) stejně jako nejvyšší hodnoty ESR-DPPH a RK-DCPI byly stanoveny pro odrůdu Aksamit. Odrůdy Blaník, Bojos a Advent byly z hlediska obsahu polyfenolových látek i redukčních vlastností srovnatelné. Pro starší odrůdu Tolar byl zjištěn relativně nízký obsah celkových polyfenolů a hodnot ESR-DPPH, ale naopak vysoká hodnota RK-DCPI. Nejnižší obsah a nejméně příznivá skladba polyfenolových látek i nejnižší hodnoty ESR-DPPH a RK-DCPI byly stanoveny pro odrůdu Radegast. Antiradikálový potenciál ESRDPPH- ARP nejsilněji koreloval s obsahem celkových polyfenolů, RK-DCPI nejsilněji korelovala s obsahem flavanoidů ve sladině. Obsah polyfenolových látek ve sladině i jejich složení závisely na pěstební lokalitě. Relativně nejvyšší obsah anthokyanogenů byl zjištěn u sladů z lokality Krásné Údolí, relativně nejnižší pro lokalitu Stupice.
Vloženo: 2. květen 2011; Přijato: 2. červen 2011; Zveřejněno: 1. červenec 2011